Gemeente Den Haag

Het nieuwe huurbeleid van minister Dekker (VROM) kan tot problemen in de Haagse woningmarkt leiden. Vooral voor de lagere en middeninkomens wordt het moeilijker om door te stromen naar een andere woning. Dat staat in een rapportage van het college van burgemeester en wethouders waarin is gekeken naar de gevolgen van het nieuwe huurbeleid.

Het nieuwe huurbeleid dat vanaf 2007 van kracht wordt, gaat volgens wethouder Marnix Norder (Wonen) tegen zowel het Haagse als het regionale woonbeleid in. Hij geeft aan dat het de gemeente aan instrumenten ontbreekt om de nadelige bijwerkingen ervan tegen te kunnen gaan. Met de woningcorporaties wil hij daarom goede afspraken maken over het aantal te liberaliseren woningen en wijst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de corporaties hebben. "Huishoudens met lagere of middeninkomens mogen niet de dupe worden van het nieuwe huurbeleid", aldus wethouder Norder.

Uit de rapportage blijkt dat het nieuwe huurbeleid vooral de scheiding tussen de woningmarkt in de regio Haaglanden en de stad Den Haag vergroot. In de regio is er meer kans dat bij meer woningen de huur omhoog gaat. De lagere inkomens gaan of blijven daardoor eerder in de stad wonen. In de gemeenten rondom de stad leidt het nieuwe huurbeleid namelijk tot veel mogelijkheden tot liberalisatie. Het gaat daarbij om circa 40.000 woningen wat staat voor 33% van het aantal huurwoningen. In de stad Den Haag blijft het uiteindelijk beperkt tot circa 16.000 huurwoningen (13% van het aantal huurwoningen) waarvan circa 10.000 woningen al geliberaliseerd zijn.
Ook binnen de stad zelf versterkt het de scheiding tussen de diverse inkomensgroepen. Vooral de Vinex-wijken worden voor de lagere inkomens minder bereikbaar als er geen nadere afspraken met de corporaties kunnen worden gemaakt. Dit terwijl juist ook een belangrijk deel van de Vinex-woningen voor deze doelgroep gebouwd is. De gemeente verwacht ook dat de doorstroming sterk vermindert. Door de beschermde status blijft voor de meeste huurders de mogelijke huurstijging beperkt tot enkele procenten. Maar als ze naar een ander huis gaan vervalt de bescherming. Voor veel mensen wordt het hierdoor een te groot financieel risico om te verhuizen. Dit kan het tempo halen uit de herstructurering in een groot aantal Haagse wijken waarbij doorstroming juist een cruciale rol speelt.