| |Nr. |2006-205 | | |Arnhem|25 april 2006 | | |, | |Waterkeringen gelderland getoetst
Grootste deel dijken voldoet aan norm
De Gelderse dijken bieden vrijwel overal goede bescherming tegen hoogwater van Maas, Rijn, Waal en IJssel. Van de bijna 600 kilometer blijkt 25 kilometer (4%) niet te voldoen aan de wettelijke norm. Voor die dijkvakken wordt dit jaar gestart met de voorbereidingen voor dijkverbeteringen. Dit alles blijkt uit de vijfjaarlijkse toets op veiligheid van de primaire waterkeringen: de dijken en kunstwerken als sluizen e.d. De waterkeringen zijn getoetst aan waterstanden die behoren bij een afvoer van 15.000m3/s bij Lobith. Over 170 kilometer dijk is nog geen oordeel. Gedeputeerde Keereweer: "Sinds de hoogwaters van 1993 en 1995 is hard gewerkt aan de dijkverbetering. Dat heeft z'n vruchten afgeworpen. De dijken zijn voor het overgrote deel bestand tegen hoogwater. In het Rivierengebied zijn de dijken volgens het oordeel van het waterschap ook op orde, maar daarover ontbreken nog de onderbouwende gegevens. Ik vind dit niet acceptabel en heb met het waterschap afgesproken dat ze die zo snel mogelijk leveren."
Op basis van de Wet op de waterkering brengen de beheerders (waterschappen en rijkswaterstaat) van primaire waterkeringen sinds 2000 iedere vijf jaar aan Gedeputeerde Staten verslag uit over de algemene waterstaatkundige toestand van de primaire waterkeringen in hun beheersgebied. Gedeputeerde Staten brengen over dezelfde periode verslag uit aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat over de veiligheid van de dijkringgebieden in hun provincie. Begin 2006 zijn de resultaten van de tweede ronde toetsen op veiligheid door Gedeputeerde Staten aan de minister gezonden.
Veiligheidsoordeel
In het Voorschrift Toetsen op Veiligheid (VTV) is vastgelegd op welke wijze de primaire waterkeringen getoetst dienen te worden. Ze worden getoetst op hoogte en stabiliteit. Van de bijna 600 km aan primaire waterkering voldoet 385 aan de norm, 25 km voldoet niet aan de norm en 170 km krijgt op basis van het voorschrift geen oordeel. De betreffende dijken die geen oordeel krijgen, zijn voornamelijk gelegen in het beheersgebied van Waterschap Rivierenland. Om tot een oordeel te komen zijn meer gegevens nodig en moet nog nader onderzoek uitgevoerd worden. Hoewel het waterschap op basis van de methode niet tot een oordeel komt, heeft het op basis van zijn kennis aangegeven dat de dijken aan de norm zullen voldoen. Het betreft veelal dijken die in de jaren negentig verbeterd zijn. Met het waterschap is afgesproken dat zij voor 1 oktober dit jaar, dus voor het hoogwaterseizoen weer begint, voor al hun dijken tot een oordeel komen.
Dijkverbeteringen
Op basis van de toets op veiligheid blijkt dat beperkt dijkverbeteringen nodig zijn om de waterkeringen aan de wettelijke norm te laten voldoen. Nog dit jaar starten de waterschapen en rijkswaterstaat met de aanpak van de tekortkomingen. Voor de volgende toetsronde in 2010 moeten alle tekortkomingen zijn opgelost. Dijkverbeteringen die al op korte termijn starten, zijn de Waalkade te Nijmegen en de Westervoortsedijk te Arnhem. Voor de volgende dijkvakken is de planvoorbereiding al in gang gezet: Schaapdijk-Broekdijk te Arnhem, dijk Baak-Zutphen en delen van de dijk Herwijnen-Hellouw. Voor de overige dijkvakken waarvan nu geconstateerd is dat ze niet aan de norm voldoen, wordt dit jaar gestart met de planvoorbereiding.