Stichting Wakker Dier

Boerende kamerleden weigeren opgave neveninkomsten

Persbericht - 25 april 2006

De agrarische fractiespecialisten in de Tweede Kamer van CDA, VVD, LPF en PvdA weigeren te voldoen aan het per 1 april ingevoerde Reglement van Orde voor de Tweede Kamer dat de publicatie van de hoogte van neveninkomsten verplicht stelt.

Zo is van Annie Schreijer-Pierik (CDA) bekend dat zij lid is van een maatschap die zich bezig houdt met varkenshouderij in Hengevelde. Bij de verwachte neveninkomsten geeft zij slechts de woorden `winst-verlies basis' op.

Gert Jan Oplaat (VVD) doet `betaald' adviseurswerk voor Metgezel Beheer BV maar geeft geen enkel inzicht in de hoogte van de ontvangen inkomsten. Achter Metgezel Beheer BV zit Zonne-eifarm, een BV met ondermeer grote legbatterijstallen op diverse locaties.

Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) geeft aan onbetaald voorzitter te zijn van Faunabeheer provincie Groningen, een jagersvereniging, maar "vergeet" haar betrokkenheid bij en (verwachte) inkomsten van haar melkveehouderij in Wagenborgen te vermelden.

Wien van den Brink (LPF) geeft op gemeenteraadslid in Putten te zijn, maar vermeldt niet dat hij bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat als enig aandeelhouder en directeur van zowel de Windeld van den Brink Beheer BV en 't Goor BV. Deze BV's houden zich bezig met het agrarisch ondernemen op het gebied van onder meer de intensieve veehouderij.

Harm Evert Waalkens (PvdA) is eigenaar van een biologisch melk- en vleesveebedrijf, maar hij zegt zijn inkomen voor het komend jaar niet te kunnen inschatten. Waalkens komt de burger ook niet tegemoet door een indicatie te geven van zijn inkomsten uit vorige jaren.

Stichting Wakker Dier vraagt kamervoorzitter Weisglas vandaag per brief om opheldering. Kamerleden die via het door hen gevoerde beleid beschikken over de levens van zoveel dieren en invloed hebben op grote financiële belangen in de agrarische sector, zouden maximale transparantie moeten betrachten waar het gaat om hun eigen financiële belangen.

De weigering is saillant omdat met name Oplaat, Snijder-Hazelhoff, Schreijer-Pierik en Van den Brink nauw met elkaar samenwerken bij het behartigen van belangen van boeren en jagers. Daarnaast heeft Oplaat vorig jaar nog kamervragen gesteld over de inkomsten van minister Veerman en heeft hij zich in de kamer sterk gemaakt voor het behoud van de legbatterij en de pluimveemestverbrandingsfabriek Fibroned welke belangen moeilijk losgezien kunnen worden met die van Metgezel Beheer BV.

De kamermeerderheid, die gevormd kan worden met CDA, VVD en LPF, werd tot nu toe benut voor het nemen van tal van dieronvriendelijke maatregelen: zo is het verbod op de legbatterij en het verbod op de nertsenfokkerij teruggedraaid en worden miljoenen biggetjes ondanks een door het tweede paarse kabinet beloofde verbod, nog altijd zonder verdoving gecastreerd. De Flora- en Faunawet is volledig aan flarden geschoten en op dit moment wordt alles op alles gezet om ook de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren nog voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen in mei 2007, af te schaffen.

Kennelijk zijn de agrarische fractiespecialisten niet alleen autonoom in de wijze waarop zij de landbouwportefeuille beheren, maar zijn ze tevens van mening dat de gelden die naar hun privé-portefeuilles stromen uit nevenactiviteiten naast hun kamerlidmaatschap, niet van belang zijn of zich niet lenen voor openbaarmaking.

Na jarenlange verhitte publieke discussies over belangenverstrengeling, hoge salarissen en bijverdiensten van politici, beloofde de Tweede Kamer beter naar de bevolking te luisteren en hun bijverdiensten openbaar te maken. Hiertoe werd het Reglement van Orde aangepast per afgelopen 1 april. Sindsdien moeten politici alle nevenfuncties opgeven en de hoogte van de (te verwachten) inkomsten van deze nevenfuncties. Dat doet ook bijna iedereen netjes. Enkele kamerleden uit de agrarische sector voelen zich kennlijk niet gehouden om verantwoording af te leggen over hun nevenactiviteiten en -inkomsten. Zij publiceren in strijd met het Reglement van Orde niet hun bijverdiensten. Ze beperken zich door vage omschrijvingen als "winst-verlies basis". Tevens wordt vermelding van een aantal belangen achterwege gelaten.

Stichting Wakker Dier wil van Tweede Kamervoorzitter Weisglas weten of hij bereid is op te treden tegen de gebrekkige wijze waarop kamerleden zich verantwoorden en hoe zich dit verhoudt tot de gedragscode.