Gemeente Utrecht

Plan van Aanpak voor besteding van ¤ 700.000 extra klaar:

Acht Utrechtse maatregelen ter voorkoming criminele loopbaan Marokkaanse jongeren

Hulptrajecten voor Marokkaanse jongeren die veel met politie en justitie in aanraking komen, meer Marokkaanse oudercoaches, realisatie van meer sportmogelijkheden en een coördinator Marokkaanse Jeugd in het Utrechtse Veiligheidshuis. Dat zijn vier van de acht maatregelen die Utrecht graag inzet om overlast van Marokkaanse jongeren te voorkomen en de kansen van Marokkaanse jongeren te vergroten. Vandaag presenteert het college het bestedingsplan voor de ¤ 7 ton die Minister Donner van Justitie in januari toezegde. Het Plan wordt aan de minister toegestuurd, hij moet er zijn handtekening nog op plaatsen.

Samenhangende aanpak

Marokkaanse jongeren zijn oververtegenwoordigd als verdachte en gaan vaker opnieuw in de fout. In januari beloofde minister Donner de vier grote steden daarom extra geld ter voorkoming van een criminele loopbaan van Marokkaanse jongeren: Utrecht krijgt de komende vier jaar zo'n ¤ 7 ton. De oorzaken van de problematiek van Marokkaanse risicojongeren is complex: er is niet één oorzaak aan te wijzen. Dit betekent dat er ook niet één oplossing is voor de problemen. De demografische achtergrond, opleiding, politiecontacten, mogelijkheden op een baan, begeleiding bij opvoeding, het speelt allemaal mee. Daarom richt dit Plan van Aanpak zich ook weer op diverse maatregelen. Een samenhangende aanpak van gemeente, politie, justitie, maatschappelijke partners en de Marokkaanse gemeenschap zelf is daarbij belangrijk. Dit plan bouwt voort op de reeds bestaande aanpak in het jeugdbeleid.

De maatregelen

Het extra geld vormt de impuls om in 2009 5% minder Marokkaanse jeugdige verdachten te hebben. Dit is een ambitieuze doelstelling, ervan uitgaande dat de groep groeit. Om dit te realiseren worden diverse preventieve maatregelen genomen, gericht op de achterliggende problematiek van crimineel gedrag van Marokkaanse jongens, verbetering van hun kansen en binding aan de samenleving. Deze maatregelen zijn dus vooral gericht op het terrein van gezin, school/werk en vrije tijd. Hieronder een opsomming:


* 45 extra hulptrajecten per jaar voor Marokkaanse jongeren met politie-en justitiecontacten
* uitbreiding van peers-mentoren met 15 extra trajecten per jaar en verdere ontwikkeling van de methode (peers zijn 'probleemloze' voorbeeldjongeren)
* 40 extra oudercoach-trajecten per jaar

* ondersteuning van minimaal 5 sporttrajecten per jaar
* nadere analyse van stageproblematiek van Marokkaanse jongeren en uitvoering van pilot waarbij 40 jongeren uit VMBO en MBO worden begeleid naar stage
* ondersteuning van minimaal 8 kleinschalige initiatieven van ouders en buurtbewoners per jaar en uitbreiding van het Marokkaanse netwerk van intermediairs
* een aanvullend aanbod van interculturele deskundigheid ontwikkelen, voor allen die bij deze aanpak betrokken zijn
* een coördinator Marokkaanse Jeugd aanstellen in het Utrechtse Veiligheidshuis

Op gemeentelijk niveau is het Plan van Aanpak met de partners doorgesproken. Als de minister instemt met dit pakket extra maatregelen, start de uitvoering in de tweede helft van dit jaar.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sari Klatter, 030-286 14 09.