Onderzoeksideeen bekroond met 'Young Wild Ideas Award'
Innovatie profiteert van studenten met hobby's
Gehoorzaam plastic: Stoel, vormt u!
Een vliegtuigvleugel die van vorm verandert tijdens de vlucht, een stuk vloer dat zich op commando tot stoel vormt, en een surfbord dat aangepast is aan de wensen van de gebruiker. Dat zijn de onderzoeksideeën die zijn bekroond met de 'Young Wild Ideas Award'. Deze prijs wordt regelmatig uitgereikt door het Delft Centre for Materials van de TU Delft aan studenten die het meest innovatieve idee hebben op het gebied van materialenonderzoek. De studenten krijgen vanmiddag (25 april) tijdens een feestelijke bijeenkomst ieder 10.000 euro uitgereikt om hun onderzoeksvoorstel uit te voeren.
Vleugels die op commando van vorm kunnen veranderen (morfende vleugels), zijn de heilige graal van de vliegtuigindustrie. Vleugels kunnen momenteel van vorm veranderen door delen uit te schuiven of te draaien. Morfende vleugels maken deze mechanismen overbodig en verbeteren de prestaties. Daarnaast hebben de vleugels minder onderhoud nodig en zijn ze betrouwbaarder.
Philip Poppe, Master student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, gaat onderzoeken of thermoplastische materialen zich lenen als basis voor een zichzelf vervormende vleugel. Thermoplastische materialen vervormen onder invloed van hitte. Door het slim plaatsen van 'elektrische dekens' kan het materiaal met een druk op de knop buigen en weer in zijn oorspronkelijke toestand terugkeren.
De afgestudeerde Delftse architecte Charlotte Lelieveld wil een geheugenmateriaal gaan gebruiken om een 'intelligente huiskamer' te ontwerpen die zich aan de wensen van de bewoner aanpast. Onder de invloed van licht of temperatuur kan geheugenmateriaal vervormen om later weer zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen. Om het gedeformeerde materiaal de gewenste vorm aan te laten nemen wil Charlotte artificiële spieren gebruiken. Ze hoopt met haar onderzoek een vloerplank te maken die zichzelf omvormt tot stoel als de bewoner lang op die plek stil blijft staan.
Jan van Kranendonk en Leonard Schürg zijn fervent surfers en studeren Industrieel Ontwerpen. Als surfers willen ze graag een surfplank die op maat is gemaakt voor de individuele gebruiker. Surfplanken zijn echter alleen winstgevend als ze in grote hoeveelheden gemaakt kunnen worden. De twee zijn daarom in oktober 2004 begonnen met het bouwen van hun eigen surfplanken. Ze hebben daartoe zelf een machine ontwikkeld die een op de computer ontworpen surfplank met een hete draad kan snijden uit het lichte en duurzame EPS. De volgende stap in hun zoektocht naar de ideale surfplank is het combineren van en experimenteren met verschillende materialen, zoals bamboe, glasvezel en epoxyhars, om zo een duurzame surfplank te maken die de surfer alle vrijheid geeft die hij vereist.
De geldprijs voor de winnaars wordt uitgereikt op 25 april om 16:00 uur in de Grote Vergaderzaal van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Jeroen van Luijtelaer, de winnaar van de vorige Young Wild Idea Award, zal tijdens de prijsuitreiking vertellen over zijn onderzoek naar een roterende zonneboiler die een verhoogd rendement heeft ten opzichte van huidige zonneboilers. Er zal buiten voor het Bouwkunde gebouw een werkend prototype van de roterende zonneboiler te bewonderen zijn.
Het Young Wild Idea programma van het Delft Centre for Materials stelt studenten en promovendi van de TU Delft in staat om ongebruikelijke onderzoekspaden op het gebied van materialen te starten of te verkennen. Het programma stelt ¤10.000 per gehonoreerd voorstel beschikbaar.
Het Delft Centre for Materials is een van de dertien speerpunten van de Technische Universiteit Delft; het bundelt de expertise die binnen de TU Delft beschikbaar is op het gebied van constructieve materialen.
Noot voor de pers:
Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Frank Nuijens, wetenschapsvoorlichter TU Delft
T: 015 278 4259 of M: 06 14 01 51 18.
E: f.w.nuijens@tudelft.nl
Technische Universiteit Delft