KNMG

Discourslezing, georganiseerd door KNMG-district Rotterdam

Datum 10-05-2006 t/m 10-05-2006

Locatie Stroom, Rotterdam

Vanaf maart 2006 start KNMG District VI Rotterdam met de maandelijkse lezingencyclus onder de naam:

KNMG Discours

De lezingen vinden plaats op iedere tweede woensdag van de maand van 18.00 - 19.30 uur bij Stroom, Lloydstraat 1 te Rotterdam.

De Discourslezingen gaan over onderwerpen die een relatie hebben met de gezondheidszorg in de regio Rotterdam. KNMG Discours wil een ontmoetingspunt zijn met andere KNMG-leden, bestuurders en beleidsmakers van zorginstellingen, gemeente en deelraden, studenten en patiënten. Onderstaand is een overzicht weergegeven van het programma tot en met juni 2006.

Programma KNMG Discours maart t/m juni 2006:

8 maart 2006
Een innoverende opzet van buurtklinieken Wim Kools, chirurg, ex-huisarts. Wim Kools heeft jarenlang als tropenarts gewerkt in Afrika. Na zijn hernieuwde kennismaking met de gezondheidszorg in Nederland bleef het niet alleen bij verwondering over de geringe aandacht voor patiënten en de moeilijke bereikbaarheid van artsen in het huidige systeem. Hij heeft onlangs zijn plannen voor buurtklinieken gelanceerd en is thans druk bezig met het opzetten daarvan. De buurtkliniek wordt door hem gezien als een model om te komen tot een betere taakverdeling tussen eerstelijns en tweedelijns zorgactiviteiten.

Klik hier voor het verslag van de lezing op 8 maart 2006.

12 april 2006
De heren R. Snelders (locatiemanager Polikliniek De Blaak te Haaglanden) en R. Jairam (chirurg Polikliniek de Blaak te Rotterdam) zullen een lezing houden over respectievelijk "Epidemiologie van varices' en 'Endo-Veneus-Laser-Behandeling bij varices: de minimaal invasieve techniek m.b.v. lokale anaesthesie'. Korte samenvatting van de techniek: Deze behandeling kan poliklinisch dus onder locale anaesthesie worden uitgevoerd. Onder echogeleide wordt de vena saphena magna (vsm) aangeprikt aan de mediale zijde t.h.v. de knie. Indien aanprikken niet lukt, wordt de vsm via een incisie van 1 cm wederom rondom de knie opgezocht. Er wordt een catheter van 5fr in de vsm ingebracht tot aan de sapheno-femorale overgang, hierna wordt de lasercatheter via de catheter opgevoerd. Met behulp van de duplex wordt de positie van de laser in de lies bepaald. Vervolgens wordt de vsm dichtgelaserd. Hierna verlaat patiënt de polikliniek. Endolaserbehandeling van varices vervangt de klassieke operatie 'strippen'.

Klik hier voor het verslag van de lezing op 12 april 2006.

10 mei 2006
Mw. mr. A. Visscher, directeur Zorgimpuls, zal een lezing houden over: Regionale Ondersteunings Structuur (ROS) en haar betekenis voor de eerstelijnsgezondheidszorg.

Wat is Zorgimpuls: Zorgimpuls is de regionale ondersteuningsorganisatie (Ros) voor de eerste lijn in Rotterdam en omstreken. Het doel is te bouwen aan de continuïteit van eerstelijnszorg, de innovatie en kwaliteit ervan, maar ook een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van die zorg. Het motto is bouwen aan verscheidenheid. Hetgeen inhoudt dat er ruimte is voor kleinschalige initiatieven voor 'eerstelijners' die samen inhoud willen geven aan geïntegreerde zorg en mee willen denken over de verdere ontwikkeling van de zorg die aansluit bij de behoefte van burgers.

Het ontstaan van Zorgimpuls: Zorgimpuls is een samenwerkingsverband van de voormalige DHV, nu kring, de gemeente Rotterdam, in de persoon van de GGD, het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform Rijnmond (RPCP Rijnmond) en de zorgverzekeraar Achmea. Dit netwerk is een aantal jaren geleden opgezet om samen op te trekken voor voldoende huisartsenzorg die aansluit bij de behoefte van de burger. Nu het huisartsentekort geen rol van betekenis meer speelt en de landelijke overheid zich heeft uitgesproken voor een meer geïntegreerde zorg heeft Zorgimpuls zich verder ontwikkeld tot een 'echte' Ros.

Wat doet Zorgimpuls: Zorgimpuls biedt hulpverleners in de eerste lijn ondersteuning aan op het gebied van samenwerking en continuïteit, kwaliteit en deskundigheidsbevordering en zorgvernieuwing. De ondersteuning strekt zich uit van advisering tot projectleiderschap en van regievoering tot facilitering. De ondersteuning wordt grotendeels in natura geboden. Onze menskracht wordt ingezet om gestelde doelen van hulpverleners te behalen. Op die manier ontstaat een brede expertise maar ook een overall inzicht in de knelpunten die worden gesignaleerd.

Enkele resultaten:

- Opzetten van multidisciplinaire 1e lijnssamenwerkingsverbanden.
- Praktijkconsulente voor huisartsenpraktijken die met POH willen gaan werken dan wel een NHG accreditatie willen gaan behalen.
- Ondersteuning bij de HIS-schoning in verband met het nieuwe zorgstelsel.

14 juni 2006
Eerstelijnszorg Jan GaleslootInformatie. Nadere informatie volgt.

Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot het aanzitten aan een gezamenlijk, bescheiden diner. Let op: Aanmelden voor het diner dient 2 dagen voor aanvang van de lezing plaats te vinden. Voor het diner is een geringe vergoeding verschuldigd van ¤ 12,50 (ter plaatse te voldoen).

Aanmelden voor de lezing kan tot uiterlijk de maandag vóór de Discourslezing bij de secretaresse KNMG District Rotterdam, Janneke Vos, telefoon: 010 - 4522959, e-mail: dsb.rijnmond@planet.nl.

E-mailgegevens:
De verzending van informatie over de data en het Discoursprogramma geschiedt per e-mail. Wilt u ook op de hoogte blijven van het Discoursprogramma, geef dan uw e-mailadres door aan: Janneke Vos, secretaresse KNMG district VI, Max Euwelaan 72, 3062 MA Rotterdam, E-mail: dsb.rijnmond@planet.nl, of zend haar een mailtje met de tekst: Informatie over de KNMG.