Gemeente Bedum


25 april 2006
Bodemonderzoek op 22 particuliere locaties in de gemeente Bedum heeft 13 gevallen opgeleverd waar mogelijk sprake is van risicos voor de volksgezondheid of het milieu. Van die 13 zijn er drie locaties zodanig vervuild dat nader onderzoek noodzakelijk is. De eigenaren van de percelen zijn inmiddels van de onderzoeksresultaten op de hoogte gesteld. De vervuilde percelen bevinden zich in Onderdendam, Zuidwolde en Bedum. In de meeste gevallen is er op die locaties in het verleden sprake geweest van industriële activiteiten.

Het bodemonderzoek heeft plaats gehad in het kader van het project Landsdekkend beeld. Dat project wordt in Groingen gecoördineerd door de provincie. In de gemeente Bedum waren in eerste instantie 35 locaties op basis van historisch onderzoek verdacht. Dertien locaties bleken bij nader historisch onderzoek ten onrechte als verdacht aangemerkt; op de overige 22 is in 2005 oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd. In de kern Bedum ging het om 14 locaties. In Onderdendam is op 7 plaatsen oriënterend onderzoek uitgevoerd en in Zuidwolde op één locatie. Het merendeel van die onderzoeken wees uit dat er weliswaar sprake is van bodemverontreiniging; de urgentie daarvan is echter niet zodanig dat maatregelen direct noodzakelijk zijn. Alleen in het geval van bijvoorbeeld verkoop van het perceel zal nader onderzoek moeten worden gedaan.

In drie gevallen moet door de eigenaren actie worden ondernomen. De locaties bevinden zich in Bedum (twee aan de Noordwolderweg) en in Onderdendam (Bedumerweg). Het gaat om vervuiling van de bodem met onder meer zogenaamde PAKs, polycyclische aromatische koolwaterstoffen; stoffen die onder andere vrijkomen bij onvolledige verbranding. Onderzoeken op die percelen hebben uitgewezen dat de concentratie van de aangetroffen stoffen risicos kunnen gaan opleveren voor de gebruikers. Daarom is verder onderzoek noodzakelijk. De situatie op die drie percelen is zodanig dat een eventuele sanering zou kunnen worden afgedwongen. De provincie Groningen die het project coördineert kiest er echter voor om in eerste instantie in overleg met de bewoners/eigenaren naar een oplossing te zoeken. De kosten voor het noodzakelijke nader onderzoek komen voor rekening van de provincie. Of de eigenaren in het geval van een noodzakelijke sanering voor de kosten moeten opdraaien, is in dit stadium nog niet aan te geven.

Alle eigenaren/bewoners van de 22 percelen waar de onderzoeken hebben plaats gehad, zijn enige tijd geleden van de stand van zaken en de uitkomsten van de bodemonderzoeken op de hoogte gebracht. De nadere onderzoeken op de drie percelen in Bedum en Onderdendam worden deze zomer afgerond. Er wordt gekeken naar de omvang van de verontreiniging. Daarna wordt bepaald of een sanering nodig is.