Gasunie
PERSBERICHT
Groningen, 24 april 2006
Toenemende marktvraag vergt aanzienlijke uitbreiding gastransportnet
Landelijk netbeheerder Gas Transport Services B.V. (GTS), een 100%-dochteronderneming van Gasunie, heeft plannen ontwikkeld om het gastransportnet in Nederland uit te breiden met 500 kilometer leiding en vier compressorstations. Hiermee is naar verwachting een bedrag van 1 à 1,5 miljard euro gemoeid. De uitbreidingswerkzaamheden zijn met name voorzien op het traject van Noordoost-Nederland naar Zuidwest-Nederland.
De wens tot uitbreiding komt voort uit een toenemende vraag in de markt naar transportcapaciteit, niet alleen voor de belevering van de Nederlandse markt, maar ook voor de doorvoer van gas. Dit blijkt uit een inventarisatie die GTS heeft uitgevoerd onder haar klanten en illustreert de toenemende dynamiek in de open Nederlandse gasmarkt. Er is een set uitbreidingsmaatregelen in voorbereiding om met vaart in te spelen op deze vraagontwikkeling. Tijdige realisatie van uitbreiding is van belang om congesties in het net voor te blijven.
Aan de feitelijke projectuitvoering gaat nog een intensieve fase van besluitvorming en overleg vooraf. De plannen zijn ter beoordeling voorgelegd aan de aandeelhouder van Gasunie (de Nederlandse Staat) en zijn in lijn met het streven van zowel de overheid als Gasunie om de rol van Nederland als 'de gasrotonde van Noordwest-Europa' te versterken. De voorziene uitbreidingen komen zowel de marktwerking als de leveringszekerheid in Nederland ten goede, en ondersteunen voorts de verdere ontwikkeling van het transportbedrijf.
Ook de NMa/DTe moet zich nog over de uitbreidingsvoornemens uitspreken. Deze toezichthouder voor de energiesector heeft zich inmiddels over de plannen gebogen. Of de voornemens in een definitieve investeringsbeslissing kunnen worden omgezet zal mede afhangen van de instemming van de toezichthouder.
Daarnaast is Gasunie in actief overleg met transportmaatschappijen in de buurlanden België en Duitsland voor uitbreiding van de grensoverschrijdende gasleidingen.
De complexiteit in het besluitvormings- en uitvoeringsproces en het belang van tijdige realisatie vergen van Gasunie een nauwgezette planning en van overheden een tijdige respons. Om onnodig tijdverlies te voorkomen is Gasunie, vooruitlopend op definitieve investeringsbeslissingen, reeds begonnen met het aanvragen van vergunningen voor de leidingaanleg en de bouw van de installaties. Het overleg met de provincies en gemeenten waarin het nieuwe tracé is gepland is gestart. Naar verwachting nemen de Milieu Effect Rapportage en de vergunningenprocedure circa drie jaar in beslag zodat in 2009 met de daadwerkelijke bouw kan worden begonnen. Eind 2010 kan dan de eerste nieuwe transportcapaciteit aan de markt worden aangeboden. In 2012 moet het hele project zijn afgerond.
De uitbreidingswerkzaamheden zijn met name voorzien op het traject van grenspunt Oude Statenzijl (Groningen) naar grenspunt Zelzate (Zeeland) en kunnen zowel bestaan uit verzwaring van bestaande leidingen als uit de aanleg van nieuwe leidingen en installaties. Het landelijk gastransportnet bestaat momenteel uit circa 11.600 kilometer pijpleiding.