Nationaal Comité 4 en 5 mei


HONDERDSTE MONUMENT IN FRIESLAND
DOOR SCHOOLKINDEREN GEADOPTEERD

Het Vredesmonument in Elahuizen is op maandag 24 april geadopteerd door Basisschool 'Us Nije Gea'. Het is het honderdste monument dat in de provincie Friesland door een school geadopteerd wordt. Het officiële adoptiecertificaat wordt aan de leerlingen uitgereikt door Erica Terpstra, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bij de adoptie van het Vredesmonument spraken Erica Terpstra, burgemeester de Roos - van Rooden en schooldirecteur in Elahuizen Yteke Laffra de leerlingen en genodigden toe. De leerlingen van Us Nije Gea vertelden het verhaal achter 'hun' monument. Het monument is in 1995 opgericht ter gelegenheid van 50 jaar viering van de bevrijding. De inwoners van Elahuizen wilden een tastbaar monument om zich te blijven herinneren wat het betekent om in vrede en vrijheid te leven. Op het voetstuk van het monument staat de tekst Vrede en vrijheid, juster, hjoed en moarn (Vrede en vrijheid, gisteren, vandaag en morgen).

Erica Terpstra vertelde de leerlingen waarom zij het, als bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zo belangrijk vindt dat monumenten door scholen geadopteerd worden. " Jullie zijn actief bezig met het doorgeven van de geschiedenis." Ook schooldirecteur Yteke Laffra vindt het belangrijk om met de leerlingen stil te staan bij vrijheid: "Vrede en vrijheid zijn waarden die iedereen aanspreken; jong en oud, rasFries of importFries, vvd-er of fnp-er, moslim of christen, blank of bruin".

Adopteer een monument

Door het hele land, in dorpen en steden staan zo'n 3000 oorlogsmonumenten die elk een eigen verhaal vertellen. Met elkaar vertellen ze de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Van de ruim 3000 monumenten in Nederland zijn er zo'n 700 geadopteerd door circa 1200 scholen. In het kader van de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Friesland, is er dit jaar extra aandacht besteed aan de adoptie van monumenten in deze provincie. Dit heeft geresulteerd in dertig nieuwe adopties in Friesland dit schooljaar.

Scholen, gemeentes en zelfs bloemisten werken samen mee aan Adopteer een Monument. Zo laten zij hun betrokkenheid bij lokale monumenten zien. Naast het bijwonen van de herdenking bij hun monument, hangen ze de speciale fotolijst met een foto van de klas en het monument zichtbaar voor iedereen op. Zo zorgen zij er samen voor dat de verhalen achter de monumenten niet vergeten worden.

Aan de hand van een oorlogsmonument in hun eigen omgeving leren kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs over de (lokale) geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Zo maken zij op actieve wijze kennis met de traditie van herdenken en de rituelen die daarbij horen. In januari 2004 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei het bijzondere educatieve project Adopteer een Monument overgenomen van de Stichting Februari 1941.
---

Noot voor de redactie,