Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap hervat dijkbegrazing door schapen

24 april 2006 - Sinds half april laat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden weer een deel van de Lekdijk - tussen Jaarsveld en Schoonhoven- begrazen door een kudde schapen. De begrazing komt in de plaats van het twee keer per jaar maaien, waarmee het waterschap voorheen de grasmat op de dijk onderhield.

De schapen staan binnen een verplaatsbare omheining die verplaatst wordt zodra het gras voldoende afgevreten is.

Onderhoud van de dijk
Voor goed beheer van de dijktaluds moet in het groeiseizoen - tussen 1 april en 15 oktober - de grasmat worden gemaaid of begraasd. Dat is nodig om de grasmat gezond en stevig te houden.

Zo'n twintig kilometer van het buitentalud van de Lekdijk tussen Schoonhoven en Amerongen zijn in eigendom van het waterschap. Tot voor 2003 werden al deze dijkgedeelten twee keer per jaar gemaaid. Het maaisel werd afgevoerd om er door verschraling voor te zorgen dat de diversiteit van de aanwezige flora zou toenemen. Het waterschap wil hierdoor de natuurontwikkeling op en langs de dijk stimuleren.

Begrazing
Begrazing met schapen is een nog effectievere manier om de diversiteit van de flora te bevorderen. Schapen verspreiden namelijk met hun vacht de plantenzaden. Daarom startte De Stichtse Rijnlanden in 2003 een begrazingsproef met een schaapskudde met herder. De schaapskudde graasde twee jaar lang op een dijkperceel bij Schoonhoven. Die werkwijze bleek in oktober vorig jaar helaas niet langer financieel haalbaar.

Het waterschap moest stoppen met de proef, maar zocht door naar een alternatief, omdat de methode op zich uitstekend bevallen was. Dat alternatief lijkt nu gevonden. De Maatschap Kers uit Lopik zorgt met een kudde van maximaal 500 schapen in een verplaatsbare omheining voor het dagelijks onderhoud van tien kilometer dijk -voorlopig voor de duur van één groeiseizoen.

Kers verplaatst de kudde zodra het gras voldoende is afgevreten. Dit om te voorkomen dat er door overbegrazing schade aan de grasmat ontstaat.
Door het inschakelen van een bedrijf dat alle faciliteiten plus de schapen in huis heeft is de begrazing nu wel betaalbaar. De kosten zijn precies zo hoog als die van het twee keer per jaar maaien en afvoeren.

Herder
De begrazing binnen de verplaatsbare omheining is voorlopig voor de duur van een jaar. Ondertussen bekijkt het waterschap nog of er via Maatschap Kers in de toekomst met een schaapsherder gewerkt kan gaan worden. Dat heeft namelijk als groot voordeel dat de kans op overbeweiding nihil is en dat de schapen 's nachts van de dijk af gaan. En dat betekent weer een stuk minder mest op de dijk, wat goed is voor de natuurontwikkeling.

Het waterschap probeert voor de komst van een herder subsidie te krijgen van het ministerie van LNV en van Europese fondsen voor natuurlijk landschapsbeheer.