Politie Noord-Holland-Noord

Gecoördineerde aanpak Antillianen met hoog risico op overlast en crimineel gedrag vastgelegd in convenant

Den Helder, 24-04-2006 o Vandaag hebben de samenwerkende partners, de gemeente Den Helder, het Openbaar Ministerie, de reclassering en de politie Noord-Holland Noord een convenant getekend om te voorkomen dat Antillianen boven de 18 jaar een hoog risico lopen om in crimineel gedrag te vervallen. De kern van het convenant is dat de partners periodiek tien personen identificeren die in overleg met het OM, te maken krijgen met een bestraffingsaanpak of een intensief hulpverleningstraject. Het gaat om mensen die veel overlast veroorzaken en crimineel gedrag vertonen. Het doel van de persoonsgebonden aanpak is te voorkomen dat ze veelpleger worden en de overlast terug te dringen.

Harde kern verantwoordelijk voor grootste deel overlast

In Den Helder leven rond de 1400 bij de burgerlijke stand ingeschreven Antillianen. Met het grootste deel van de Antillianen gaat het goed. Een harde kern van ongeveer 100 meerderjarige personen van Antilliaanse afkomst veroorzaakt een belangrijk deel van de overlast en de criminaliteit in de gemeente. Inwoners en daarmee ook de Antilliaanse gemeenschap van Den Helder hebben daar last van en lijden onder het wangedrag. De aanpak is gericht op het beter in beeld krijgen van deze harde kern, de mensen daaruit te volgen en aan te pakken. Het doel is de overlast en criminaliteit gepleegd door deze groep in Den Helder terug te dringen.

Intensieve persoonsgebonden aanpak

De lokale aanpak maakt onderdeel uit van het integrale veiligheidsbeleid en behoort tot de politiekerntaken opsporing van strafbare feiten, handhaving en noodhulp. De politie en reclassering stellen eens per 3 maanden een lijst met tien namen van Antillianen met een hoog risico op crimineel gedrag. Op deze groep richt de politie, gemeente en de hulpverlening intensief haar aandacht. In overleg met het OM wordt gekozen voor een repressief traject en/of een intensief hulpverleningstraject. De gemeente pakt haar regisseursrol op door het overleg tussen de partners te faciliteren.

De persoonsgebonden aanpak is gericht op die Antilliaan die deel uitmaakt van de harde kern meerderjarige Antilliaanse personen die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de criminaliteit en overlast in Den Helder. Iemand die al wel bij bekend is bij de politie, maar waarvan voorkomen moet worden dat diegene een veelpleger wordt.

Ban yuda otro (laten we elkaar helpen)

Het convenant sluit goed aan bij het gemeentelijk Beleidsprogramma Antilliaanse en Arubaanse Nieuwediepers 2006-2008 (Ban yuda otro-laten we elkaar helpen). De kern van dat beleid is dat er extra voorzieningen beschikbaar zijn om Antilliaanse en Arubaanse jongeren volwaardig deel uit te laten maken van de Helderse samenleving. De samenwerkende partners richten hun inspanningen in samenhang op preventie (voorkomen dat het misgaat), behandelen (helpen en ondersteunen) en repressie (straffen als dat moet). Zie www.veiligdenhelder.nl.

Het convenant is getekend door de samenwerkende partners:

Gemeente Den Helder

Openbaar Ministerie

Reclassering
Politiekorps Noord-Holland Noord

Laatst gewijzigd 24-04-2006 15:10 | © Politie Noord-Holland Noord |