Nr. 96
24 april 2006
Oproep aan staatssecretaris Ross om wachtlijsten jeugdzorg te bekorten
Gideonsgemeenten pleiten voor inzet gezinscoaches
Jeugdwethouder Leonard Geluk van de gemeente Rotterdam pleit er bij Staatssecretaris Ross van VWS voor om gezinscoaches in te zetten om de wachtlijsten in de jeugdzorg te bekorten. Geluk schrijft dat namens de zogenoemde Gideonsgemeenten in een brief aan de staatssecretaris. De Gideonsgemeenten zijn 7 gemeenten die eerder dit jaar een advies uitbrachten over de organisatie van het jeugdbeleid, en vooral van de jeugdzorg. Het voorstel om Centra voor Jeugd en Gezin op te richten die dicht in de leefomgeving van kinderen opvoedingsondersteuning en hulp bieden, komt uit hun koker. Rotterdam en Almere hebben al enkele van deze centra.
In de nota gezinsbeleid, die het kabinet onlangs heeft aangenomen, wordt de gemeentelijke regierol in het jeugdbeleid flink onderstreept. Het kabinet moedigt gemeenten aan om Centra voor Jeugd en Gezin te openen. De Gideonsgemeenten (Rotterdam, Eindhoven, Almelo, Almere, Delft, Oude IJsselstreek, Urk) zijn blij met deze erkenning maar vinden dat het kabinet nog een paar stappen verder moet gaan. Met de nieuwe wet op de Jeugdzorg is er veel bureaucratie ontstaan. Bevoegdheden en geldstromen zijn verdeeld over gemeenten, stadsregio's, provincies en Rijk. Door gemeenten meer zeggenschap en financiële middelen te geven kunnen zij, vanuit de Centra voor Jeugd en Gezin, daadwerkelijk de regie voeren en kinderen vroegtijdig en in hun eigen leefomgeving helpen. Dit maakt veel bureaucratie overbodig en maakt geld vrij voor hulpverlening.
Wachtlijsten jeugdzorg blijven groeien
De wachtlijsten in de jeugdzorg groeien nog steeds. Staatssecretaris Ross heeft onlangs de provincies gevraagd met aanvalsplannen te komen om de wachtlijsten op te lossen. Wethouder Geluk vindt het een gemiste kans dat de mogelijkheden van gemeenten niet worden benut. Met een deel van deze middelen kunnen gemeenten gezinscoaches inzetten. Gemeenten kunnen vanuit hun regierol ook problemen met scholing, werk, schuldsanering, woonomstandigheden snel en effectief aanpakken. Zo ontstaat een integrale aanpak van het hele gezin en worden de problemen bij de wortel aangepakt. De gezinscoaches zullen in Rotterdam worden ingezet vanuit de Centra voor Jeugd en Gezin.
Gezinscoaches goedkoper, met duurzame resultaten
Gezinscoaching is een intensieve vorm van hulpverlening in het gezin, waarbij op alle leefgebieden problemen worden opgelost en ouders wordt geleerd zelf weer de regie over het gezin te voeren. Het is een effectieve interventie bij veel van de problemen waarmee kinderen op een wachtlijst in de jeugdzorg terecht komen. Onderzoek in Flevoland naar Intensieve Pedagogische Thuishulp toont aan dat met deze hulpverlening wachtlijsten afnemen tegen kosten die ongeveer eenderde zijn van hulp in internaten en dagcentra, het gebruikelijke antwoord van de traditionele jeugdzorg bij problemen met een kind. Gezinscoaches zijn niet alleen goedkoper, maar bieden ook duurzamer resultaten omdat ze het hele gezin in de behandeling betrekken.
Wethouder Geluk stelt dat het ook in het belang van de staatssecretaris is om een deel van het geld naar gemeenten te sluizen en voor gezinscoaching in te zetten. Het mes snijdt immers aan meer kanten:
1. wachtlijsten worden sneller opgelost
2. tegen minder kosten
3. de groei wordt omgebogen
4. de gemeentelijke regierol wordt serieus benut
5. de aanpak is effectiever
6. de Centra voor Jeugd en Gezin krijgen de slagkracht om snel hulp in te zetten
Geluk wil snel met de staatssecretaris om de tafel om hierover te praten.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam