Gemeente Harenkarspel


24-04-2006
Aankoop- en aanbestedingenbeleid

De gemeenteraad van Harenkarspel heeft onlangs opnieuw het inkoop- en aanbestedingenbeleid vastgesteld. Hierin staat de regelgeving, waaraan alle medewerkers die namens de gemeente inkopen doen, aanbestedingen plegen of op andere wijze gemeentelijk geld besteden, zich dienen te houden. Het nieuw vastgestelde beleid is te lezen in onderstaande bestanden.

Het nieuwe beleid is op 7 februari 2006 vastgesteld door de gemeenteraad. Het eerder vastgestelde beleid dateerde van 24 mei 2005. De reden voor vernieuwing is gelegen in de Europese wetgeving.

De Nederlandse regering heeft de (nieuwe) Europese aanbestedingsrichtlijn in de Nederlandse wetgeving geimplementeerd door de vaststelling van het "Besluit Aanbestedingsregels voor Overheidsopdrachten" (BAO). De regelgeving van de BAO is op haar beurt verwerkt in het Aanbestedingsreglement Werken 2005. (ARW 2005). De ARW is zodanig vorm gegeven dat deze aansluit op de Europese en Nederlandse wetgeving. Daarmee vervallen de door de gemeente Harenkarspel toegepaste aanbestedingsreglementen UAR 2001 en het UAR-EG 1991.
Het VNG adviseerde de gemeenten hun aanbestedingsbeleid aan te passen aan de nieuwe wet en regelgeving en de ARW 2005 toe te passen. De BAO en de ARW 2005 zijn per 1 december 2005 van kracht geworden met een overgangstermijn tot 1 februari 2006.

Evenals het in mei 2005 vastgestelde inkoop en aanbestedingsbeleid kenmerkt ook het nieuwe beleid zich door dwingende procedures, vooral procedures die de interne controle en transparantie moeten waarborgen.

Daarnaast zijn in het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid regels vastgesteld (art 8), die toegepast moeten worden bij de verschillende te onderscheiden inkoop en aanbestedingsprocedures. In de afgelopen tijd is gebleken dat de maximum bedragen voor het gunnen van diensten en werken "uit de hand" te laag waren. (respectievelijk 6.000,- en 15.000,-). Enerzijds omdat voor kleine leveringen en diensten de proceduretijd te langs was om slagvaardig te kunnen optreden en anderzijds de kritiek vanuit het bedrijfsleven dat men voor dergelijke lage bedragen kosten moest maken voor het uitbrengen van een offerte, waardoor de verhouding tussen de kosten en de opdracht scheef groeide. In het nieuwe beleid zijn beide bedragen verhoogd. Onderzoek leert dat hierdoor een aantal procedures met ca 7 weken bekort kan worden, het geen de slagkracht van het college vergroot.
Dit resulteert in het volgende: Gunningen uit de hand:
- leveringen en diensten tot maximaal 20.000,- (was 6.000,-)
- werken tot maximaal 50.000,- (was 15.000,-)

Het voornemen van de regering is een aanbestedingswet op te stellen. De verwachting is dat deze wet in 2007 van kracht zal worden. Indien dat het geval is zal opnieuw het Inkoop en aanbestedingsbeleid bijgesteld moeten worden.