Persbericht/-uitnodiging
Afdeling Communicatie
nummer: 070
datum: 24 april 2006
Schoner milieu, schonere stad
Amersfoort omarmt het maïsglas
De Amersfoortse horeca stapt dit jaar over op het gebruik van maïsglazen tijdens festivals en evenementen. Maïsglazen zijn veilig, schoner in de productie en kunnen na gebruik verwerkt worden tot compost. Voorwaarde is wel dat de glazen apart worden ingezameld. Amersfoort biedt daarom een totaalconcept aan. Naast een schoner milieu levert dat ook een schone stad op.
Maïsglazen worden gemaakt van maïs. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van zonne-energie: fossiele brandstoffen komen er in feite niet aan te pas. Zo draagt het gebruik bij aan de reductie van C02-uitstoot. Daarnaast zijn de glazen geschikt om te composteren. Voorwaarde is wel dat de glazen apart worden ingezameld.
Gebruiksvriendelijk
De gemeente Amersfoort was al langer op zoek naar een variant op glaswerk tijdens evenementen. Een experiment met eco-glazen leverde niet het gewenste resultaat op. Vooral het hergebruik van de glazen zorgde voor logistieke problemen.
Op initiatief van de Amersfoortse horeca kwam in de loop van 2005 het maïsglas in beeld. De wethouder Milieu stemde in met een pilot. De resultaten waren positief. De glazen worden slechts eenmaal gebruikt. Daardoor is het niet nodig om spoelunits aan te brengen bij de diverse tappunten op de pleinen in de stad. Ook is men af van het fenomeen 'statiegeld' wat bij veel festivalbezoekers op weerstand stuit. Tenslotte gaf ook het publiek aan de glazen prettig te vinden in gebruik. Reden voor de gemeente om definitief te kiezen voor het maïsglas.
Focus op inzamelen
De pilot liet wel zien dat het inzamelen van de glazen nog onvoldoende geregeld was. Om bezoekers te stimuleren hun maïsglas in een daarvoor bestemde bak te gooien is een dertigtal zeer hoge en kleurrijke afvalbakken aangekocht. De zgn. Big Bin is primair ontworpen als afvalbak voor alle soorten afval. Door een speciale 'kous' aan het ontwerp toe te voegen wordt de Amersfoortse toepassing van de Big Bin duidelijk: deze bak is alleen bestemd voor maïsglazen.
Informatie product en producent
Natureworks wint 'polylactide' uit maïs en vormt dit om tot een milieuvriendelijk kunststof. Natureworks ziet erop toe dat ook bij de fabricage zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen. Meer informatie op www.natureworksllc.com.
Het Finse bedrijf Huhtamaki is de producent van borden, bekertjes en bestek onder meer op basis van polylactide. De producten zijn alleen geschikt voor koude drankenen en eetwaren. Ook het maïsglas wordt door hen geproduceerd. Meer informatie op www.huhtamaki.com.
De BigBin is ontworpen door Gianni Orsini van Well Design. De 'bin' is gemaakt van polyethyleen, meet ca. 2,5 meter en is geschikt voor 140 liter afval. De BigBin werd ontwikkeld in samenwerking met Stichting Nederland Schoon en was in 2005 genomineerd voor de Dutch Design Award. Meer informatie op www.welldesign.com.
Persuitnodiging
Het evenementenseizoen 2006 start vrijdag 28 april met de traditionele viering van de 'Nacht van Oranje'. De Amersfoortse horeca stapt dit jaar over op het gebruik van maïsglazen. Dat is beter voor het milieu. U bent van harte welkom aanwezig te zijn bij de introductie van
'Amersfoort drinkt.. uit een maïsglas'.
Datum: Vrijdag 28 april
Locatie: Lievevrouwenkerkhof
Tijdstip: ca. 22.00 uur bij Café Marktzicht
Activiteit
Wethouder Eerdmans (Milieu) zal samen met leden van het projectteam glazen halen. Op haar weg geeft zij het publiek tekst en uitleg over het soort glas waar men uit drinkt, de bijzondere afvalbak waar het glas na gebruik in dient te worden gegooid en de voordelen van dit concept voor het milieu en de stad.
Vanaf ca. 22.30 uur is de wethouder Eerdmans beschikbaar voor het beantwoorden van persvragen en/of het afgeven van interviews.
Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 41, e-mail e.lans@amersfoort.nl of Marieke Thissen, 06 20 44 47 59.
---- --
Gemeente Amersfoort