Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG ONDERSCHRIJFT HOOFDLIJNEN WET LUCHTKWALITEIT

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunt de hoofdlijnen van het wetsvoorstel Luchtkwaliteit. De nieuwe wet moet regelen dat de lucht er schoner op wordt èn dat de inwoners prettig kunnen blijven wonen, werken en recreeren. Het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt heeft deze potentie maar volgens de VNG zijn nog wel aanvullingen nodig om deze ambitie waar te maken.

Cor Lamers, voorzitter van de VNG commissie Milieubeheer presenteerde vandaag, tijdens de hoorzitting over het wetsvoorstel Luchtkwaliteit, de VNG reactie Bouwen aan een schone lucht aan de Tweede Kamer.

Het nemen van maatregelen om de lucht schoner te krijgen is een opgave waar alle overheden gezamenlijk voor staan. Het rijk staat aan de lat om generieke bronmaatregelen te nemen, gemeenten treffen op hun beurt lokale maatregelen. Voor de uitvoering van lokale maatregelen is ca
1miljard nodig, aldus de VNG.

Bouw- en infrastructurele projecten moeten wel doorgang kunnen vinden. De VNG pleit daarom, bij de uitvoering van de wet, voor één nationaal programma waarin alle voorziene ruimtelijke en economische ontwikkelingen, en de bijbehorende maatregelen voor luchtkwaliteit worden meegenomen.

Voor gemeenten moet snel duidelijkheid komen over deze programma-aanpak. Concrete grote projecten worden in deze aanpak niet afzonderlijk getoetst. Daarom verzoekt de VNG om voorafgaand aan het van kracht worden van het programma een voorlichtingsvraag bij de Raad van State uit te zetten. De Raad van State moet aangeven of de uitwerking van de programma-aanpak en het toetsingskader in overeenstemming is met de Europese richtlijnen.

Voorts pleiten de gemeenten voor een helder landelijk meet- en monitoringssysteem. Het meten van luchtkwaliteit en de aanwezigheid van fijn stof is ingewikkeld. Burgers moeten op de overheden kunnen vertrouwen en controleren of deze aanpak leidt tot een gezondere leefomgeving. Een eenduidig meetsysteem is daarom onontbeerlijk.

VNG positionpaper wet luchtkwaliteit: Bouwen aan schone lucht