Lonny Gerungan is op zoek naar de lekkerste nasi goreng
Santi bv
http://www.lonnys.info
Wie maakt de lekkerste nasi goreng van Nederland? Lonny Gerungan vormt de spil van de jury
die dit op zondag 23 april a.s. in Den Haag bekend zal maken. De televisiekok is samen met
schrijfster Yvonne Keuls en auteur/verhalenverteller Coen Pronk uitgenodigd door de Haagse
boekhandel Van Stockum om te bepalen wie er in ons land de smakelijkste nasi goreng
bereidt.
Boekhandel Van Stockum, landelijk bekend vanwege haar uitgebreide afdeling Indische en
Indonesische boeken, haakt met de nasi goreng-wedstrijd in op het grote succes van het
boek 'De Authentiek Indische Keuken' van Lonny Gerungan, dat deze week een derde druk
beleeft. Volgens Peter van Andel, direkteur van Van Stockum Boekverkopers, heeft dit boek
de Indische keuken een nieuwe impuls gegeven en lijkt er wat Indisch koken betreft zelfs
een hype te ontstaan. 'Het boek van Lonny Gerungan kwam verleden jaar zomer uit en is
bepaald niet een van de goedkoopste kookboeken in onze winkel. Desondanks is het al
maanden een van onze best verkochte kookboeken. De interesse voor de Indische keuken
blijkt bij het Nederlandse publiek blijkt enorm groot te zijn en het leek ons leuk om
hierop met een nasi goreng-wedstrijd in te haken. Als deze wedstrijd een succes wordt
willen we er ook een jaarlijkse terugkerend evenement van maken,'aldus de direkteur.
Lonny Gerungan reageerde enthousiast op het idee van de Haagse boekhandel. 'Nasi goreng is
een van de meest bekende gerechten uit de Indische en Indonesische keuken. Iedereen kent
het, ook al eet je het hier in Nederland niet elke dag. Het leuke van nasi goreng is
bovendien dat iedereen zich op dit gerecht creatief kan uitleven. Nasi goreng kent
namelijk geen vaste receptuur. In het vroegere Indie en vandaag de dag ook in
Indonesiëe wordt nasi goreng bereid met rijst en de restjes of kliekjes van de
vorige dag. Alles wat er aan groenten en vlees is overgebleven wordt met de rijst
gebakken. In veel Aziatische landen wordt nasi goreng als ontbijtgerecht gegeten,' aldus
Lonny Gerungan, die erg benieuwd is wat er op zondag 23 april a.s. op hem af zal komen.
'Een goede nasi goreng moet wat mij betreft kruidig zijn. De kruiden en specerijen die
erin verwerkt zijn moeten met elkaar in balans zijn en ik moet ze wat smaak betreft nog
kunnen onderscheiden. Ik weet dat er heel veel Indische Nederlanders zijn die bij de
bereiding een eigen familierecept, vaak al vele jaren oud, hanteren waardoor de uitslag
van de nasi goreng wedstrijd wel eens heel erg verrassend zou kunnen zijn. Maar ik zeg er
ook bij dat de uitslag van de jury natuurlijk een kwestie van smaak is. Zelf ben ik gek op
de nasi goreng die mijn moeder altijd maakte en ik denk dat veel mensen dat wel zullen
herkennen.'
De wedstrijd 'de lekkerste nasi goreng van Nederland' wordt op zondag 23 april a.s. vanaf
14.00 uur gehouden bij Boekhandel Van Stockum, Herengracht 60, 2511 EJ Den Haag.
Voorafgaand aan de wedstrijd geeft Lonny Gerungan enkele kookdemonstraties.