Date : 22 April 2006
Sender Name: Vlerick Leuven Gent Alumni
Jeanne Devos wint Vlerick Award 2006
Zuster Jeanne Devos is de zesde prominente naam op het nog jonge palmares van de 'Vlerick Award'. Jeanne Devos volgt in het jaarlijkse referendum van de Vlerick Leuven Gent Alumni Minister van Staat en voormalig Europees Commissaris Karel Van Miert, Baron Paul De Keersmaeker, ex-premier en Minister van Staat Jean-Luc Dehaene, dokter Peter Piot, UNAIDS-directeur en dokter Catherine Verfaillie op. Op 21 april werd Jeanne Devos tijdens de Galavoorstelling in het Kursaal te Oostende officieel gelauwerd. Ze werd verkozen boven volgende drie andere genomineerden: Franco Dragone, Michel Tilmant en Luc Vandevelde.
Jean-Luc Deleersnyder, Voorzitter Vlerick Leuven Gent Alumni sprak in het exclusieve kader van het Oostendse Kursaal het welkomswoord. Hij werd even later gevolgd door Roland Van Dierdonck, decaan van de Vlerick Leuven Gent Management School.
De selectiecriteria voor het aanduiden van de genomineerden sluiten nauw aan bij de internationalisatie van Vlerick Leuven Gent Management School en het rolmodel van de manager die de School wil afleveren. Een genomineerde voor de Vlerick Award moet immers voldoen aan volgende criteria:
- Hij/zij is een veelzijdig Belgisch manager met uitmuntende managementvaardigheden;
- Hij /zij heeft vanuit een internationaal perspectief duurzame resultaten bereikt;
- De resultaten werden behaald binnen een belangrijke internationale onderneming of organisatie.
Tijdens zijn / haar carrière moet een genomineerde blijk gegeven hebben een professioneel manager met een open ondernemingsgeest te zijn. Synthesevermogen, autonomie en respect voor diversiteit zijn bovendien belangrijke waarden.
Zuster Jeanne Devos voldoet duidelijk aan de selectiecriteria van de Vlerick Award. Jeanne Devos (°1935) werkt al meer dan veertig jaar in de sloppenwijken van de Indiase stad Bombay (Mumbai). Ze is er de drijvende kracht achter het National Domestic Workers Movement (NDWM), een organisatie die vecht voor de rechten van honderdduizenden vouwen en kinderen die slavenarbeid verrichten in Indië.
Haar strijd tegen misbruik en discriminatie van minderheidsgroepen maakte haar niet altijd even populair bij de Indische middenklasse, de mensenhandelaars of zelfs de overheid. In tegenstelling tot Moeder Teresa - die ze overigens goed kende - durft ze immers tegen de schenen schoppen. Het leverde haar naast verschillende doodsbedreigen en celstraffen, heel veel respect op dat zich uitte door een eredoctoraat aan de K.U.Leuven in 2000 en de nominatie voor de Nobelprijs in 2005. Haar belangloze strijd creëert stilaan ook een mentaliteitswijziging bij de Indiase overheid. Zo werden recent zeventien wetsvoorstellen ingediend om de situatie van dienstmeisjes enhuisslaven te verbeteren. Drie staten voerden ook al een minimumloon in.
Wenst u meer informatie? Contacteer Geert Van Coillie, 0495 54 05 05, geert.vancoillie@vlerickalumni.be.
URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)
Translations: (None)