Amsterdam Airport Schiphol

Published: 12:39 20.04.2006 GMT+2 /Source: Amsterdam Airport Schiphol

Theo Bos sprint tegen vliegtuig als start van Schiphol Fietsdag

Schiphol, 20 april 2006

Theo Bos, de nieuwe wereldkampioen baansprint, zorgt op zaterdag 22 april aanstaande voor een flitsende start van de Schiphol Fietsdag. De Schiphol Fietsdag is het begin van de Nationale Fietsmaand en tevens de afsluiting van de Nationale Sportweek.

Op 22 april sprint Theo tegen een klein vliegtuig op de baan van Schiphol Oost, gevolgd door een estafette met Teun Mulder en Tim Veldt. De start van de wedstrijd wordt gegeven door Bas Muijs, ambassadeur van de Nationale Sportweek, ondermeer bekend van 'Goede Tijden Slechte Tijden'.

De Schiphol Fietsdag is onderdeel van de activiteiten ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van Amsterdam Airport Schiphol. De wedstrijd vindt plaats op de locatie waar in 1916 het eerste vliegtuig landde.

Rondje Schiphol
Ter ere van de Schiphol Fietsdag is rond de luchthaven een interessante en leuke route uitgezet van 22 km met het thema "Fiets de Natuur van Schiphol in". Onderweg worden er komende zaterdag veel activiteiten georganiseerd. De Schipholbrandweer geeft demonstraties bij het brandweeroefenvliegtuig, fietsers kunnen de stoere machines van de sneeuwvloot bewonderen en spotters geven uitleg over vliegtuigtypen bij de Spottersplaats aan de Kaagbaan. 's Middags is bovendien de DDA hangaar op Schiphol Oost open voor iedereen die oude vliegtuigen wil bewonderen. Ook bij het Velodrome, de wielerbaan te Amsterdam Nieuw Sloten, vinden in de middag tal van activiteiten plaats.

Amsterdam Airport Schiphol heeft, speciaal voor 22 april, een kinderprijsvraag uitgeschreven. Deze wordt bij de boekjes uitgedeeld, met kortingsbonnen voor een McBike menu bij McDonalds voor de lekkere trek onderweg.

De feestelijke activiteiten op Schiphol vinden alleen plaats op zaterdag 22 april, maar de route is vanzelfsprekend de gehele zomer te fietsen. Vanaf 24 april is de route te downloaden via de Schiphol website, www.schiphol.nl. .
Kunst en fietswerk
De Schiphol Fietsdag voert niet alleen langs de bedrijvigheid van opstijgende en landende vliegtuigen en verrassend landelijk natuurschoon. Fietsers krijgen een kunstprimeur. De drie fietstunnels zijn ter ere van de fietsroute voorzien van kleurige beschilderingen door beeldend kunstenaar Serge Verheugen.

Nationale Fietsmaand
De Fietsmaand wordt georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de Nederlandse Toer Fiets Unie, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en de Vrienden van het Platteland.

Verkooppunten fietsroute
De route rond Schiphol is vanaf 16 april, samen met een boekje met informatie en voordeelbonnen, voor 5 euro te koop bij:

VVV/ANWB Aalsmeer, Drie Kolommenplein 1, Aalsmeer
VVV/ANWB Uithoorn, Koningin Julianalaan 54, Uithoorn Bibliotheek Amstelveen, Stadsplein 102, Amstelveen Kantoor- en Boekhandel Jager, Nieuweweg 61, Hoofddorp

Op zaterdag 22 april is de route ook verkrijgbaar bij het Velodrome aan de Sloterweg 1045 te Amsterdam (Nieuw Sloten).



Amsterdam Airport Schiphol