Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

RIFFAT HASSAN OVER ISLAM, ETHIEK EN GEWELD

7e lezing in serie over religie en ontwikkeling

Den Haag, 19 april 2006

Hoe en op welke basis scheppen we na 9/11 een leefbare nieuwe wereldorde en welke rol hebben liberale moslims daarin? Daarover gaat de lezing die de bekende moslimfeministe Riffat Hassan aanstaande maandag verzorgt voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID). De lezing "Religion, Ethics and Violence: Developing a new Muslim Discourse" is de 7e in de SID-serie '"Religie, Ontwikkeling en Internationale Betrekkingen". Aanvang: maandag 24 april 2006; tijd. 18.00u.; Lokatie: VU Auditorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

De wereld na 11 september 2001 verschilt radicaal met die van vóór die datum. In de VS werd de ontstane crisis direct vertaald in termen van polarisatie: de wereld was verdeeld in twee tegenover elkaar staande kampen. Deze dominante dualistische kijk op de wereld werd gekenmerkt door uitspraken als "wij tegen hen", "jullie zijn voor of tegen ons", "goed vs. kwaad". Maar hoe je de gebeurtenissen van 9-11 ook interpreteert, één ding is zeker: de situatie kan niet teruggedraaid worden. We kunnen alleen vooruit.

Volgens de moslimfeministe Riffat Hassan vormt dit een serieuze uitdaging, zowel voor "ons" in het Westen en voor Moslims. Hoe en op welke basis scheppen we een leefbare nieuwe wereldorde? Volgens mevrouw Hassan is het mogelijk de huidige situatie te depolariseren en een brug te slaan tussen het Westen en de "wereld van de Islam". Liberale en progressieve Moslims spelen daarbij een belangrijke rol.

Riffat Hassan

Professor Riffat Hassan (Lahore, Pakistan, 1943) is een bekende moslimfeministe en één van de pioniers op het gebied van de feministische moslimtheologie. Ze doceert godsdienststudies aan de universiteit van Louisville in de Verenigde Staten. Zij is ook bijzonder actief in de interreligieuze dialoog tussen Joden, Christenen en Moslims. Riffat Hassan was een belangrijke woordvoerder voor liberale en progressieve Moslims op de grote VN-conferenties over bevolkingsvraagstukken (Cairo 1994) en over vrouwen (Peking 1995). Zij was en is adviseur van verschillende internationale organisaties en nationale overheden inzake vrouwenrechten. In 1999 richtte zij het Internationale Netwerk voor de Rechten van Vrouwelijke Slachtoffers van Geweld in Pakistan (INRFVVP) op.

SID-Nederland - godsdienst - ontwikkeling - internationale betrekkingen

SID-Nederland stelt in haar lezingenserie 2005-2006 het verband tussen religie, ontwikkeling en internationale betrekkingen centraal. Daarbij gaat het vooral over de rol van religie in het internationale politieke en publieke domein. De nadruk ligt op sociaal-economische processen; de bevordering van democratie; de verzoening na grootschalig geweld; en de versterking van internationale samenwerking. In de serie spreken internationale deskundigen met verschillende academische en religieuze achtergronden, waaronder Peter Berger, Scott Thomas, Karen Armstrong, Hans Opschoor, Olivier Roy, Abdullahi An-Na'im en Jonathan Fox.

Religie staat weer hoog op de internationale agenda. Na 11 september 2001, de oorlogen in Irak en Afghanistan en tal van fundamentalistische terreuraanslagen, heeft het debat over de rol en betekenis van godsdienst in internationale betrekkingen een enorme impuls gekregen. Religie wordt daarbij vaak geassocieerd met vraagstukken van internationale veiligheid. Tegelijk groeit het besef dat religie en cultuur belangrijke aspecten zijn van vrijheid, mondiale rechtvaardigheid en menselijke ontwikkeling.



Ingezonden persbericht