Ingezonden persbericht


Vooraankondiging debat "Verscherpen of verbinden?" Over de rol van media en opinieleiders in het debat over multicultureel Nederland 22 april, Hotel Karel V, Utrecht

"Allochtone gemeenteraadsleden versus autochtone gemeenteraadsleden", "Islam versus christelijk/joodse/humanistische grondslagen". Twee onderwerpen die de afgelopen weken uitgebreid aan de orde kwamen in de Nederlandse media. Ze lijken symptomatisch te zijn voor het maatschappelijk klimaat met betrekking tot de multiculturele samenleving. Die lijkt in hoog tempo te polariseren. De standpunten over bevolkingsgroepen verharden zich en worden radicaler. Daaraan zijn de media (mede) schuldig vinden sommigen: tegenstellingen en problemen worden door hen uitvergroot en er is weinig ruimte voor nuances. Anderen zeggen dat de media slechts berichten over wat er in de samenleving gebeurt. De tegenstellingen worden volgens hen juist aangescherpt door politici en (andere) opinieleiders. Minder aandacht is er voor de rol die media en opinieleiders kunnen hebben bij het versterken van de bindingen tussen bevolkingsgroepen en de binding met Nederland.

Over de rol van media en opinieleiders in het publieke debat over de Nederlandse multiculturele samenleving organiseren vier samenwerkingsverbanden van het Landelijk Overleg Minderheden (SMT, IOT, Lize en VON1) op 22 april een debat in Utrecht. Het debat wordt geopend door Ruben Gowricharn (hoogleraar multiculturele en transnationale vraagstukken aan de Universiteit van Tilburg) en wordt voorgezeten door Nico Haasbroek (journalist en oud hoofdredacteur van het NOS journaal). Aan het debat wordt onder meer deelgenomen door Ingeborg Beugel (IKON, 'Geloof, seks en (wan)hoop'), Abdel Ilah Rubio (AD), Froukje Santing (onder meer NRC), Bastiaan Bommeljé (publicist en hoofdredacteur van Hollands Maandblad) en Senay Özdemir (Sen Magazine). In het debat wordt niet alleen onderzocht wat overeenkomsten en verschillen zijn in de visies en werkwijze van de aanwezige journalisten en opinieleiders, maar ook welke mogelijkheden er zijn voor (organisaties van) minderheden om actiever deel te nemen aan het publieke debat. Het debat is bedoeld voor leden van minderhedenorganisaties, journalisten en andere mediaprofessionals, studenten en wetenschappers en overige belangstellenden. De LOM-samenwerkingsverbanden nodigen u van harte uit deel te nemen.

Datum: zaterdag 22 april
Locatie: Hotel Karel V, Geertebolwerk 1, Utrecht
Aanvang: 13.00 uur.

Het debat "Verscherpen of Verbinden" wordt in opdracht van het SMT (Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs) uitgevoerd door Mira Media. U kunt zich aanmelden voor het debat door een e-mail met uw naam, telefoonnummer en e-mailadres toe te zenden aan info@smtnet.nl onder vermelding van: aanmelding verscherpen of verbinden. U ontvangt dan het programma, een entreebewijs en alle overige informatie. Informatie over het debat kan worden verstrekt door Nadia Mouaddab, beleidsmedewerker SMT, tel. 030-2367327, fax: 030-2369118, e-mail: info@smtnet.nl.


1 Het debat wordt georganiseerd door de volgende vier Samenwerkingsverbanden die deel uitmaken van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM): SMT, Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs IOT, Inspraakorgaan Turken
Lize, overlegpartner Rijksoverheid Zuid-Europese Gemeenschappen VON, Vluchtelingen Organisaties Nederland


---- --