Ingezonden persbericht
Persbericht week 16
EARTHDAY - Klimaatverandering, energie en ontwikkeling
Kranten staan vol met berichten over opwarming van de aarde, over het opraken van de olievoorraden en armoede in het Zuiden. Hebben die drie zaken iets met elkaar te maken? Hoe en waarom dan? TUMULT organiseert i.s.m. St. Duurzame Solidariteit op za 22 april Earthday, een dag vol debat, lezingen, workshops, films, kunst en muziek. Kijk voor het volledige programma op www.earthday.nl/ www.tumultdebat.nl/ . Tijd:13.00-18.00 uur. Locatie: LHC, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree vrij
Tijdens EarthDay spreken Nederlandse en buitenlandse gasten spreken over alarm en adaptatie, over angsten en kansen, over dilemma's en keuzes. Kunnen we ons energieverbruik terugdringen zonder welvaart in te leveren? En wat zijn consequenties van de groei van bijvoorbeeld China en India voor klimaatverandering? Hoe ziet een smeltende gletsjer er van heel dichtbij uit? Heeft kernenergie twintig jaar na Tschernobyl weer toekomst? Wie dragen er verantwoordelijkheid? Van wie komen de oplossingen? Van politici, bedrijven, consumenten? Wat kan je zelf doen?
Programma:
13.00 uur - Zaal 1 - Openingswoord door Denis Hayes, de grondlegger van EarthDay in de Verenigde Staten en specialist op het gebied van 'renewable energy'. Moderator Natasja van den Berg.
13.30 - 15.00 - Zaal 1 - Debat 'Over Energie gesproken'
Het energievraagstuk staat weer op de publieke agenda. Privatiseringen en stijgende prijzen dragen daar wel zorg voor. Achter de schermen was al langer bekend dat er alternatieven voor onze olievoorziening moesten komen. Hoe verder?
Met Wijnand Duivendak lid 2e Kamer GroenLinks, Wim Sinke van het ECN en Universiteit Utrecht, Ewald Breunesse van Shell, Jan Staman van het Rathenau instituut en Donald Pols van Milieudefensie.
Onder leiding van Natasja van den Berg (Praktisch Idealisme).
Welke keuzes zijn er te maken? Welke mogelijkheden hebben politiek, bedrijfsleven en consumentenorganisaties om schone energie te bestellen? Kunnen wetenschappers de groeiende energievraag voorblijven met nieuwe inzichten? Durven energiebedrijven nieuwe wegen in te slaan om ook in de toekomst leverancier te blijven? Of zijn dit allemaal dromen en is de enige mogelijkheid echte rampen te voorkomen een drastische verandering in ons levenspatroon?
15.00-15.30 - Café - optreden Parne Gadje
15.30 - 17.30 - Programma - Aarde, Water, Lucht en Vuur
17.30 - 18.00 - Café - optreden Parne Gadje
15.00 - 18.00 - Auditorium - Informatiemarkt
Gedurende een groot deel van de dag is er een informatiemarkt. De volgende organisaties zullen in ieder geval aanwezig zijn op de informatiemarkt: Lhump, Omroep Llink, Boerenverstand, WISE, Stichting Claudia & Friends, Milieudefensie, Dwars/GroenLinks, HIER-campagne, Solar Generation (Greenpeace) en Cordaid.
TUMULT & Stichting Duurzame Solidariteit & NCDO