Vlaamse overheid


Meer Vlaamse programma's op satellietzender BVN

Vlamingen in het buitenland zullen binnenkort méér Vlaamse programma's kunnen bekijken via de satellietzender Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN). Op initiatief van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS wordt het Vlaamse aandeel in de programmering opgetrokken van 1/5 tot 1/3 . Dat staat in de nieuwe overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en BVN (2006-2008), die de Vlaamse Regering vandaag goedkeurde.

Sinds 1999 participeert de Vlaamse gemeenschap in BVN, een samenwerkingsverband van de Publieke Omroep, de Wereldomroep en de VRT. De satellietzender biedt een selectie van programma's van de VRT (Het Journaal, Thuis, Blokken, Vlaanderen Vakantieland, De Rode Loper, Zo is er maar één ?) en de Nederlandse publieke zenders, aangevuld met enkele specifieke programma's voor expats. Het accent ligt daarbij steeds op nieuws en achtergrondinformatie.

Via een digitale satellietontvanger en een schotelantenne is het signaal in haast heel de wereld te ontvangen: heel Europa, de Canarische Eilanden, het Nabije Oosten, de Verenigde Staten, het Caribisch gebied, Zuidelijk Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

"Voor Vlamingen overal in de wereld betekent BVN een constante en betrouwbare bron van informatie over hun thuisland. Het haalt ook de band aan met onze cultuur en onze taal. De programma's zijn immers voor 100 procent Nederlandstalig," aldus minister Bourgeois. "Ook is het nut voor het Vlaams buitenlands beleid en de toeristische promotie van Vlaanderen niet te onderschatten. BVN is immers als het ware een venster van de wereld op Vlaanderen en betekent vaak de eerste kennismaking van buitenlanders met de Vlaamse identiteit", aldus nog de minister.

"Maar vandaag is BVN voor veel Vlamingen nog te veel Nederlands en te weinig Vlaams," zegt de mediaminister. Daarom kwam hij overeen met BVN om in 2006-2008 aanzienlijk meer Vlaamse producties uit te zenden. Dit jaar nog stijgt het aandeel van 20% naar 30%,  vanaf 2007 wordt gestreefd naar 1/3 Vlaamse programma's. Ook krijgt de VRT het recht om, net als de Nederlandse publieke omroep en de Wereldomroep, twee bestuursleden te benoemen. Voordien had de VRT slechts één vertegenwoordiger.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0475-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1145586738412&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht