Leerrechten voor huidig kabinet onbetaalbaar
UTRECHT, 20060422 --
Naar aanleiding van de bekendmaking van het collegegeld dat in een leerrechtenstelsel van studenten gevraagd zou worden, is de LSVb nagegaan wat dit zou hebben betekend voor de huidige politieke top van Nederland. De uitkomst geeft de verontrustende inconsistentie aan van het kabinetbeleid: waarom mochten Maxime Verhagen, Hans van Baalen en Jan-Peter Balkenende respectievelijk 11, 10 en 8 jaar studeren tegen een normaal collegegeld en wordt de huidige generatie studenten op de kosten gejaagd?
Het merendeel van de politieke top van Nederland studeerde langer dan 6 jaar, zo blijkt uit onze inventarisatie. In het voorgestelde plan van staatssecretaris Rutte betalen studenten die langer dan 5 jaar over hun HBO-bachelor doen of langer dan 6 jaar doen over hun WO-bachelor en master, fors meer collegegeld. Eerder deze week maakten verschillende universiteiten bekend dat dit zogenaamde 'instellingscollegegeld' zal liggen tussen 8,000 (TU/e) en 15,000 euro (UvA).
"Verontrustend is de inconsistentie tussen hun eigen situatie en de voorstellen die nu worden gedaan door het kabinet", aldus voorzitter Jonathan Mijs. "In hun tijd kregen deze politici de financiële ondersteuning die het ze mogelijk maakte de kennis en vaardigheden op te doen waarmee ze nu het land regeren. Natuurlijk moet een student zelf bijdragen aan zijn of haar studie, maar als je studiefinanciering na vier jaar is stopgezet is een collegegeld van meer dan 1,500 euro simpelweg onbetaalbaar. Het door de UvA genoemde bedrag van 15,000 euro gaat voor ons een komma te ver."
De LSVb maakte een voorzichtige schatting van het bedrag dat politici van nu zouden hebben moeten betalen aan collegegeld in het leerrechtenstelsel. Kosten voor studiemateriaal (boeken, etc.), huisvesting en levensonderhoud alsmede het eventueel terugbetalen van ontvangen studiefinanciering zijn buiten beschouwing gelaten. Gebaseerd op een collegegeld van 8,000 euro voor elk jaar na het zesde, lopen de bedragen uiteen van 9,000 tot 57,000 euro. Bekende uitschieters zijn Alexander Pechtold (41,000 euro), Maxime Verhagen (49,000 euro) en Hans van Baalen (41,000 euro). Minder duur af zijn Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos (25,000 euro), Lousewies van der Laan is de enige fractievoorzitter die de kosten binnen de perken weet te houden (9,000 euro).
Het volledige overzicht is te downloaden op www.lsvb.nl
Landelijke Studenten Vakbond