VVD


21-4-2006

Jan Mulder: "Besluit FIFA totaal verkeerd signaal".

Jan Mulder stelt schriftelijke vragen over het besluit om geen kipproducten te verkopen tijdens het WK voetbal

VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft vandaag samen met zijn Duitse collega Willem Schuth (FDP, Duitse Liberalen) schriftelijk vragen gesteld aan de Europese Commissie over het gezamenlijke besluit van de FIFA en het cateringbedrijf Aramark om, tijdens het WK Voetbal later dit jaar, geen kipproducten te zullen verkopen. Mulder: "Dit is een totaal verkeerd signaal. Consumenten gaan op deze manier geloven dat er daadwerkelijk iets mis zou zijn met kippenvlees, terwijl dit vlees 100% veilig is."

Mulder hoopt dat de Europese Commissie op enigerlei wijze iets kan doen om druk uit te oefenen om deze beslissing ongedaan te maken. "Het is toch bizar dat we in de EU op dit moment bezig zijn met allerlei maatregelen om de markt weer in evenwicht te brengen, terwijl dat op deze manier weer tegengewerkt wordt. Je zou ook meer steun mogen verwachten voor een sector die het al zo moeilijk heeft."

Hieronder vindt u de tekst van de schriftelijke vragen van Jan Mulder aan de Europese Commissie.


---

---

Vragen Jan Mulder aan de Europese Commissie


1. Heeft de Commissie kennis genomen van het bericht dat het Duitse organisatiecomité van het wereldkampioenschap voetbal en het bedrijf Aramark, dat de catering tijdens dit evenement verzorgd, overeengekomen zijn dat er in de stadions geen kipproducten verkocht zullen worden?


2. Is de Commissie, met de vragenstellers, van mening dat dit besluit een verkeerd signaal aan de consument geeft, omdat het de indruk wekt dat het eten van kippenvlees niet veilig zou zijn, in verband met het vogelgriep virus dat op diverse plaatsen in Duitsland en Europa aangetroffen is?


3. Is de Commissie, met de vragenstellers, van mening dat het genoemde besluit negatieve effecten voor pluimveesector impliceert, welke momenteel al een zeer moeilijke tijd doormaakt, en dat het besluit de beoogde exceptionele markt steun maatregelen die vandaag de goedkeuring van het Europees Parlement Parlement kregen, tegenwerkt?


4. Beschikt de Commissie over mogelijkheden om op enigerlei wijze invloed uit te oefenen op het genoemde besluit? Zo ja, heeft de Commissie deze mogelijkheden reeds aangewend, of is zij voornemens dit te gaan doen?