Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onnodig leed door astma

Zoetermeer, 20 april 2006 - Meer dan 300.000 astmapatiënten in Nederland hebben hun ziekte astma niet goed onder controle. Meer dan de helft van de mensen met astma stopt activiteiten vanwege astmatische klachten. Zij stoppen niet alleen met sporten, sociale verplichtingen en werk, maar vermijden ook intimiteit met hun partner. Dat blijkt uit de Astma BelevingsMonitor Nederland die Prof. Dr. Thys van der Molen uit Groningen heeft opgezet in samenwerking met AstraZeneca en met medewerking van het Astma Fonds. Deze belemmeringen zijn niet nodig: Iemand die goed is ingesteld op de juiste medicijnen hoeft niet of nauwelijks beperkingen van astma te ondervinden. Tijdige aanpassing van het medicijngebruik gebeurt veel te weinig, en dat terwijl de helft van de respondenten aanvoelt wanneer er een verslechtering gaat optreden.

Ruim een half miljoen Nederlanders heeft last van astma. Meer dan de helft ervaart dat astma hen beperkt in hun dagelijks leven. Professor van der Molen, leider van de Astma BelevingsMonitor Nederland is bezorgd: "Hoewel mensen met astma hun gezondheid gemiddeld met een ruime 7 waarderen, blijkt uit het onderzoek dat 64% van de mensen hun ziekte niet goed onder controle heeft. Bijna de helft van deze patiënten ervaart verslechteringen, met ernstige tot zeer ernstige klachten. Tijdens deze verslechteringen is 30% ongerust en bang. Bovendien is er een hoge hulpvraag: 70% schakelt wel eens professionele hulp in tijdens ernstige klachten! Dat is erg vaak en veelal onnodig en leidt tot onnodige kosten.
Wanneer patiënten signalen van een verslechtering van hun conditie herkennen, kunnen zij hier tijdig op inspelen met hun onderhoudsbehandeling. Uit de Astma BelevingsMonitor Nederland blijkt dat 50% van de astmapatiënten een verslechtering voelt aankomen."

Medicijnen: liefst alleen bij klachten
Medicijnen: liefst alleen bij klachten
Van de respondenten is een overgrote meerderheid tevreden over hun geneesmiddelen. Tachtig procent geeft er wel de voorkeur aan om de dosering van geneesmiddelen aan te passen aan de ernst van de klachten die ze op dat moment ervaren, of alleen medicijnen in te nemen als het echt nodig is. Met name jongeren kiezen voor het zelf sturen van hun medicijnen, in plaats van het gebruiken van vaste dagelijkse doseringen.
Bovendien vindt 82% van de respondenten het belangrijk om de behandeling niet alleen aan de arts over te laten, maar ook op hun eigen gevoel af te gaan. Opvallend is dat vrouwen dit belangrijker vinden dan mannen: slechts 10% van de vrouwen laat de behandeling liever over aan een arts, vergeleken met 26% van de mannen.

"Het onderzoek bevestigt daarnaast dat mensen met astma bij klachten vaak naar luchtwegverwijders grijpen", aldus Thys van der Molen. "Verwijders moeten alleen gegeven worden in combinatie met een ontstekingsremmer. Ontstekingsremmers geven echter geen onmiddellijk effect. Hierdoor is de patiënt geneigd de ontstekingsremmer te laten staan en alleen door te gaan met de luchtwegverwijder: die geeft immers onmiddellijk verlichting. Dit heeft potentieel ernstige risico's; verwijders doen niets aan de chronische ontsteking van de luchtwegen die de oorzaak is van de benauwdheid. Mede daarom zijn er combinatiegeneesmiddelen op de markt."

Zelfmanagement
Coen Berends van het Astma Fonds is verontrust: "Mensen met astma realiseren zich onvoldoende dat zij hun astma beter onder controle kunnen houden dan ze zelf denken en ervaren onnodig belemmeringen. Het voortijdig onderkennen van verslechtering en het hierop aanpassen van de behandeling valt te leren. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen het belang van goede voorlichting en instructie aan patiënten. Er is hier nog veel winst te behalen." Het Astma Fonds helpt huisartsen en patiënten hierbij met een zelfbehandelplan.