IKON

IKON-televisie

donderdag 20 april 2006

Nederland 1

23.16 - 24.08 uur: DE DONDERDAG DOCUMENTAIRE

KASBA IN DE POLDER

Breng vijf talentvolle Nederlandse muzikanten van Marokkaanse afkomst samen met vier Nederlandse muzikanten en je hebt het recept voor een band die spetterende Rai-muziek paart aan funk en reggae. Naam van deze succesformule uit het Brabantse Boxtel: Kasba. Maar Kasba is meer dan leuke muziek. Kasba is ook een verhaal over allochtone en autochtone Nederlanders dat spot met alle integratieclichés.

De documentaire 'Kasba in de polder' volgt de band anderhalf jaar lang. Een periode waarin veel verandert: voor Kasba, maar ook binnen de samenleving in de onderlinge verhoudingen tussen autochtone en allochtone Nederlanders. De opnamen beginnen kort voor de moord op filmmaker Theo van Gogh in november 2004. Na de moord wordt de band gevraagd deel te nemen aan het verbroederingsconcert 'Stay Close' op het Museumplein in Amsterdam. Daarna gaat het hard met Kasba. Optredens voor kroonprins Willem-Alexander en premier Balkende op bevrijdingsdag en opnames met Paul de Leeuw, Blöf en Thé Lau volgen. Vrijwel altijd vinden de opnames of concerten plaats in een multiculturele context. Zo wordt een muzikale vriendengroep ineens - tegen wil en dank - een toonbeeld van integratie.

De muzikanten van Kasba zien de samenleving verharden. "De kloof tussen de allochtonen en de autochtonen wordt alleen maar groter. De contacten zijn niet meer zoals vroeger. We worden bang voor elkaar en dat irriteert me. We leven nu eenmaal samen in dit land en we moeten elkaar zien als mens en niet als allochtonen en autochtonen," zegt percussionist Abdelmajid Douhou. Maar de leden van Kasba voelen er niets voor om zich door de verharding in de samenleving van de wijs te laten brengen. Dat blijkt tijdens een wekenlange tournee in Marokko. Kasba is in Marokko erg populair nadat ze er met het vrolijke 'Yama Bomba' wekenlang op nummer 1 stonden. De toer door het thuisland van vijf leden van de groep versterkt de onderlinge band en het wederzijdse begrip. Toetsenist Wouter van der Dennen. "Er zijn in Nederland veel vooroordelen over de Marokkaanse samenleving. Voor ons is dat anders. Voor ons is er geen zij en wij. We zijn gewoon Kasba."

Waar Kasba in de landen van de Maghreb staat voor de Medina, de ontmoetingsplek van dorpsbewoners, is 'Kasba in de polder' vooral een verhaal over de ontmoeting tussen autochtone en allochtone Nederlanders. Een humoristische ontmoeting die spot met alle integratieclichés en die aantoont dat de 'allochtone' werkelijkheid vaak minder schematisch is dan veel mensen denken.

Samenstelling en regie: Martin Maat en Hans Hermans; eindregie: Margje de Koning. Dit is een co-productie van ICU Documentaries en IKON TV.

Met vriendelijke groet,
Mirjam Nieboer
IKON Communicatie
tel. (035) 6727101


---- --