HIVOS

regels keurmerken

Kleine producent dupe van regels keurmerken

Eind 2005 stuurde minister van Ardenne de rapportage Duurzame Daadkracht 2005; naar de Tweede Kamer. Ze beschrijft hier hoe de regering werkt aan een meer duurzame wereld. Hivos vindt het beleid van de minister een goed initiatief, maar is ook kritisch. De kleine producent dreigt namelijk de dupe te worden. De regering wil meer nadruk op kwaliteit in productieketens en wil uitbreiding van het aantal keurmerken stimuleren. Voor de consument geeft dat inzicht in hoe het product dat ze kopen is geproduceerd. Maar voor kleine producenten in ontwikkelingslanden werkt de veelheid aan regels juist belemmerend en maakt toegang tot (kwaliteits-)markten juist moeilijker. Het is dan ook niet duidelijk wat eventuele nieuwe keurmerken toevoegen aan de reeds bestaande kwaliteitssystemen.

Brief van Hivos aan de minister

Geachte mevrouw Van Ardenne,

De voortgangsrapportage Duurzame Daadkracht 2005 zoals u die aan de Tweede Kamer (uw brief AMDO-91/05 d.d. 23-12-2005) heeft gestuurd hebben we aandachtig en met interesse gelezen. Het is een informatief rapport dat veel inzicht geeft in de wijze waarop de regering verder invulling geeft aan het duurzaamheidsdebat.
Graag willen wij vanuit onze ervaringen met dit thema een tweetal kanttekeningen plaatsen:


1. De relatie met armoede bestrijding (MDG 1) Meer nadruk op kwaliteit in een productieketen leidt tot meer regelgeving. De proliferatie van mondiale productstandaarden leidt tot werken met meerdere standaarden, zoals bijvoorbeeld Organic, Fair Trade en Eurepgap tegelijk. De veelheid aan productstandaarden en de regels die daarbij komen kijken, maken de toegang tot (kwaliteits-)markten, met name voor kleinschalige producenten in ontwikkelingslanden, moeilijker. Er is weinig aandacht voor dit spanningsveld en voor mogelijke oplossingen in de rapportage, hetgeen we betreuren. Armoedebestrijding moet ook gericht zijn op de kleine producenten en hun families, anders wordt het behalen van MDG 1 verder bemoeilijkt.


2. Proliferatie van kwaliteitssystemen
Uit de rapportage 2005 en de plannen voor 2006 blijkt dat verdere proliferatie van kwaliteitssystemen gestimuleerd wordt in plaats van onder controle gebracht. In principe juichen we dit stimuleren toe, maar de ontwikkeling van een nieuw ISO 26000 systeem b.v. wordt ondersteund zonder de vraag te beantwoorden, aan welke behoefte van producenten en consumenten hiermee voldaan wordt, noch wat dit toevoegt aan de reeds bestaande kwaliteitssystemen (ISO, HACCP en andere).
Bij analysering van deze kanttekeningen ligt de nadruk op ketens relevant voor kleinschalige producenten en gemarginaliseerde seizoensarbeiders in ontwikkelingslanden, zoals koffie, bananen, katoen, vis, enz.
Graag zijn wij bereid de twee kanttekening (in het bijzonder gerelateerd aan de koffieketen) toe te lichten en aandachtspunten te formuleren voor de komende jaren. Wij hebben dat in ieder geval reeds ten dele gedaan in ons jaarplan 2006 dat onlangs door uw ministerie is goedgekeurd en zullen dit verder uitwerken in ons meerjarenplan 2007-2010 en dat wij uiterlijk 21 april zullen indienen. Wij hopen een belangrijk deel van onze energie in de komende jaren ook daarvoor in te kunnen zetten. Daarbij is de samenwerking met geïnteresseerde supermarkten cruciaal, omdat die in Nederland een dominante rol spelen als het om markttoegang gaat. Graag zouden wij daarbij intensiever samenwerken met de Ministeries van Ontwikkelingssamenwerking en Economische zaken, met name waar deze Ministeries het raamwerk voor mondiale kwaliteitssystemen kunnen beïnvloeden (o.a. HACCP en ISO 62, 65, 9001).
Graag zijn wij bereid een en ander nader toe te lichten in een gesprek in ons kantoor met onze medewerk(st)ers of op uw Ministerie. In de hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, verblijf ik met vriendelijke groet,

Namens de Stichting Hivos,
Manuela Monteiro, Algemeen Directeur