regels keurmerken
Kleine producent dupe van regels keurmerken
Eind 2005 stuurde minister van Ardenne de rapportage Duurzame
Daadkracht 2005; naar de Tweede Kamer. Ze beschrijft hier hoe de
regering werkt aan een meer duurzame wereld. Hivos vindt het beleid
van de minister een goed initiatief, maar is ook kritisch. De kleine
producent dreigt namelijk de dupe te worden. De regering wil meer
nadruk op kwaliteit in productieketens en wil uitbreiding van het
aantal keurmerken stimuleren. Voor de consument geeft dat inzicht in
hoe het product dat ze kopen is geproduceerd. Maar voor kleine
producenten in ontwikkelingslanden werkt de veelheid aan regels juist
belemmerend en maakt toegang tot (kwaliteits-)markten juist
moeilijker. Het is dan ook niet duidelijk wat eventuele nieuwe
keurmerken toevoegen aan de reeds bestaande kwaliteitssystemen.
Brief van Hivos aan de minister
Geachte mevrouw Van Ardenne,
De voortgangsrapportage Duurzame Daadkracht 2005 zoals u die aan de
Tweede Kamer (uw brief AMDO-91/05 d.d. 23-12-2005) heeft gestuurd
hebben we aandachtig en met interesse gelezen. Het is een informatief
rapport dat veel inzicht geeft in de wijze waarop de regering verder
invulling geeft aan het duurzaamheidsdebat.
Graag willen wij vanuit onze ervaringen met dit thema een tweetal
kanttekeningen plaatsen:
1. De relatie met armoede bestrijding (MDG 1)
Meer nadruk op kwaliteit in een productieketen leidt tot meer
regelgeving. De proliferatie van mondiale productstandaarden leidt tot
werken met meerdere standaarden, zoals bijvoorbeeld Organic, Fair
Trade en Eurepgap tegelijk. De veelheid aan productstandaarden en de
regels die daarbij komen kijken, maken de toegang tot
(kwaliteits-)markten, met name voor kleinschalige producenten in
ontwikkelingslanden, moeilijker. Er is weinig aandacht voor dit
spanningsveld en voor mogelijke oplossingen in de rapportage, hetgeen
we betreuren. Armoedebestrijding moet ook gericht zijn op de kleine
producenten en hun families, anders wordt het behalen van MDG 1 verder
bemoeilijkt.
2. Proliferatie van kwaliteitssystemen
Uit de rapportage 2005 en de plannen voor 2006 blijkt dat verdere
proliferatie van kwaliteitssystemen gestimuleerd wordt in plaats van
onder controle gebracht. In principe juichen we dit stimuleren toe,
maar de ontwikkeling van een nieuw ISO 26000 systeem b.v. wordt
ondersteund zonder de vraag te beantwoorden, aan welke behoefte van
producenten en consumenten hiermee voldaan wordt, noch wat dit
toevoegt aan de reeds bestaande kwaliteitssystemen (ISO, HACCP en
andere).
Bij analysering van deze kanttekeningen ligt de nadruk op ketens
relevant voor kleinschalige producenten en gemarginaliseerde
seizoensarbeiders in ontwikkelingslanden, zoals koffie, bananen,
katoen, vis, enz.
Graag zijn wij bereid de twee kanttekening (in het bijzonder
gerelateerd aan de koffieketen) toe te lichten en aandachtspunten te
formuleren voor de komende jaren. Wij hebben dat in ieder geval reeds
ten dele gedaan in ons jaarplan 2006 dat onlangs door uw ministerie is
goedgekeurd en zullen dit verder uitwerken in ons meerjarenplan
2007-2010 en dat wij uiterlijk 21 april zullen indienen.
Wij hopen een belangrijk deel van onze energie in de komende jaren ook
daarvoor in te kunnen zetten. Daarbij is de samenwerking met
geïnteresseerde supermarkten cruciaal, omdat die in Nederland een
dominante rol spelen als het om markttoegang gaat. Graag zouden wij
daarbij intensiever samenwerken met de Ministeries van
Ontwikkelingssamenwerking en Economische zaken, met name waar deze
Ministeries het raamwerk voor mondiale kwaliteitssystemen kunnen
beïnvloeden (o.a. HACCP en ISO 62, 65, 9001).
Graag zijn wij bereid een en ander nader toe te lichten in een gesprek
in ons kantoor met onze medewerk(st)ers of op uw Ministerie.
In de hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, verblijf ik met
vriendelijke groet,
Namens de Stichting Hivos,
Manuela Monteiro, Algemeen Directeur
HIVOS