Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeente laat bouwvergunning UMTS-mast in stand
BARENDRECHT (20 april 2006) ­ Het college van burgemeester en wethouders herroept de intrekking van de bouwvergunning voor de UMTS-mast aan de Marijkesingel. Dit betekent dat de aan KPN ver- leende bouwvergunning en de vrijstelling in stand blijven. Het college ziet na de recente uitspraak van de voorzieningenrechter en het advies van de commissie voor de bezwaarschriften geen wette- lijke mogelijkheid om de intrekking van de verleende bouwvergunning te handhaven. Daarnaast ver- klaart het college het bezwaar van een bewoner tegen de verlening van de bouwvergunning onge- grond.

Met het besluit neemt het college het advies van de commissie voor de bezwaarschriften over. Op 30 maart behandelde deze commissie het bezwaar van KPN tegen het intrekkingsbesluit van het college en hoorde de commissie zowel de gemeente, KPN als de bezwaarmaker namens de bewoners. De commissie voor de bezwaarschriften adviseerde het college vervolgens het intrekkingsbesluit vanwege onvoldoende gronden te herroepen. Ten overvloede adviseerde de commissie dat de bezwaren van een bewoner tegen de verleende bouwvergunning niet gegrond waren. Met het herroepen van het intrekkingsbesluit volgt het college daar- naast ook de uitspraak van de voorzieningenrechter van 14 maart. De rechter stelde in een kort geding van de telecomprovider tegen de gemeente dat het college geen wettelijke gronden heeft om de verleende bouwvergunning in te trekken. De telecomprovider heeft tijdens de procedure aan alle eisen voldaan en de ontstane maatschappelijke onrust na de verlening van de vergunning is volgens de rechter geen geldige reden om de vergunning in te trekken.

Volksgezondheid
Tijdens de bezwarenprocedure speelde de mogelijke schadelijke gevolgen van UMTS-masten voor de volksgezondheid een belangrijke rol. Zowel de voorzieningenrechter als de commissie voor de bezwaar- schriften besteedden hier in hun uitspraak en advies aandacht aan. Er is nog nooit wetenschappelijk onom- stotelijk aangetoond dat UMTS-masten schadelijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Daarbij ver- wees de telecomprovider tijdens de bezwaarprocedure verschillende keren naar het beleid van de landelijke overheid. Het Rijk heeft alle gemeenten eind 2005 een brief gestuurd met hierin de boodschap dat het Kabi- net geen reden ziet om het nationaal antennebeleid aan te passen zolang er geen wetenschappelijk bewijs is en er onvoldoende aanwijzingen zijn dat GSM­ en UMTS-masten schadelijk zijn voor de gezondheid. Het Rijk heeft gemeenten in de desbetreffende brief verzocht mee te werken aan de uitvoering van het beleid.

Motie
Met het besluit van het college komt voorlopig een einde aan de procedure van de plaatsing van de UMTS- mast aan de Marijkesingel. De procedure begon op 20 september 2005 toen het college een bouwvergun- ning en een vrijstelling voor het plaatsen van de UMTS-mast verleende. Tegen dit besluit volgden een be- zwaar van een bewoner en een unanieme motie van de gemeenteraad. Via deze motie droeg de raad het college onder meer op om er voor te zorgen dat er geen UMTS-mast nabij de Marijkesingel zou worden ge- realiseerd. Op 2 januari bleek de telecomprovider tijdens een gesprek tussen het college en de provider na herhaalde verzoeken niet bereid om mee te zoeken naar een alternatieve locatie. Het college besloot ver- volgens op 10 januari van dit jaar de verleende bouwvergunning in te trekken. Hierop volgde het verzoek om een voorlopige voorziening van de provider en ten slotte de behandeling door de commissie voor de be- zwaarschriften. Op basis van de uitkomsten van de gevoerde bezwaarprocedure ziet het college geen moge- lijkheid het intrekkingsbesluit in stand te houden. Ook besluit het college om het bezwaar van de bewoner pagina 1 van 2

tegen verlening van de bouwvergunning ongegrond te verklaren. Overigens kan deze bewoner nog tegen het besluit van de gemeente in beroep gaan bij de Rechtbank in Rotterdam.

Noot voor de pers,