Persbericht 20 april 2006
WNF-RANGERS BIEDEN MINISTER VEERMAN VISHAPJE AAN
WNF: EU MOET INVESTEREN IN DUURZAME VISSERIJ,
NIET IN GROTERE SCHEPEN
Twee jeugdleden van het Wereld Natuur Fonds hebben vanmiddag in Den Haag aan minister Veerman van LNV een vishapje aangeboden van duurzaam gevangen vis. Aanleiding was de vergadering die de minister vandaag had met de Tweede Kamer over de Nederlandse opstelling tijdens de komende Visserijraad op 25 april in Luxemburg. Volgens het Wereld Natuur Fonds is het cruciaal dat Europese subsidies niet worden aangewend voor investeringen in grotere en snellere schepen, maar voor meer duurzaamheidsmaatregelen in de visserij, zoals innovatief vistuig waarmee schade aan de bodem en ongewilde bijvangst wordt voorkomen.
"Bij de laatste herziening van het Europese visserijbeleid in 2002 is de omschakeling naar duurzame visserij hoeksteen van het Europese beleid geworden. In dat kader gingen de subsidies voor vernieuwing van schepen en motoren van tafel. Maar we zien nu dat EU-lidstaten als Spanje, Portugal, Polen en Estland er weer op gebrand zijn hun vloten te vernieuwen met belastinggeld van de Europese burgers. Dit zou een nieuwe golf van overbevissing betekenen in de Europese wateren", aldus Carel Drijver, hoofd Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds. "De meeste visbestanden in Europese wateren zitten onder biologisch verantwoorde limieten, terwijl de Europese vloot nu al 40 procent groter is dan wat verantwoord is".
Drijver riep de minister dan ook op om tijdens de vergaderingen van de Visserijraad krachtig de stem van de Nederlandse regering te laten horen. "Met investeringen in duurzame visserij, kan de zee weer gezond worden. Een zee vol vis is ook goed voor de vissers", aldus Drijver. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er volop goedwillende vissers, ook in Nederland, die bereid zijn om met innovaties een bijdrage te leveren aan de terugkeer van gezonde visbestanden. Subsidies kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.
De aandacht voor overbevissing en bijvangst maakt deel uit van de campagne 'Kies voor een Levende Zee', die het Wereld Natuur Fonds op 5 maart is gestart. In het kader van deze campagne werkt het Wereld Natuur Fonds, samen met bedrijfsleven, consumenten en politici, aan het herstel van de natuur onder water. Zo adviseert de organsiatie over het gebruik van de juiste netten en ander vistuig, verantwoorde visquota, en promotie van duurzaam gevangen vis. Met de verspreiding van de VISwijzer, een handig kaartje voor in je portemonnee, kunnen consumenten opzoeken welke vis je met een gerust hart kunt eten. De minister heeft dit kaartje vandaag ook ontvangen.
De WNF-Rangers die het vishapje aanboden aan minister Veerman zijn de zusjes Maud en Jacqueline Olivier (11 en 13) uit Voorburg. Maud zit op Basisschool de Lusthof en Jacqueline zit op het Huygenslyceum, eveneens in Voorburg. Tegelijkertijd met de campagne 'Kies voor een Levende Zee' voeren de Rangers actie voor bescherming van de haaien. Zij hebben hun eigen actie 'Red de haai uit het net'.
Kijk voor meer informatie op www.wnf.nl en www.wnf/rangerclub.nl
////////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland