Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

20 april 2006

Nr. 06/058

Van Hoof alert op signalen van verdringing

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat nauwlettend in de gaten houden of de arbeidsmarkt ernstig verstoord wordt door het vrij verkeer van werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Mocht blijken dat er in bepaalde sectoren verontrustend veel Nederlandse werknemers van de arbeidsmarkt worden verdrongen, wil Van Hoof overwegen daar weer een 'arbeidsmarkttoets' in te voeren. Dat betekent dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) alleen een tewerkstellingsvergunning afgeeft als blijkt dat er in Nederland geen geschikte kandidaten voor de betreffende baan beschikbaar zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Van Hoof verwacht niet dat er op grote schaal sprake zal zijn van verdringing, maar houdt de mogelijkheid open om bij ernstige verstoring van de arbeidsmarkt in te grijpen.

Het kabinet heeft eind maart besloten om, na het nemen van maatregelen tegen oneerlijke concurrentie en onderbetaling, vanaf 1 januari 2007 over te gaan tot vrij verkeer van werknemers uit Polen en zeven andere landen die sinds 1 mei 2004 lid zijn van de Europese Unie. Werknemers uit die landen moeten vanaf dat moment gelijk worden behandeld als werknemers uit Nederland. Ze hebben dan ook geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Vooruitlopend op volledig vrij verkeer van werknemers, heeft het kabinet besloten de tewerkstellingsvergunningen vanaf 1 mei 2006 al soepeler en sneller af te geven. Het CWI toetst uitsluitend nog of de beloning en de huisvesting van de betrokken werknemers aan de eisen voldoen. De 'arbeidsmarkttoets' verdwijnt. Dat betekent dat niet meer wordt onderzocht of er geschikte kandidaten in Nederland of de oude lidstaten van de Europese Unie voor de betreffende baan beschikbaar zijn. Dat bespaart werkgevers veel tijd en administratieve rompslomp. Met het vooruitzicht van een dalende werkloosheid en een stijgend aantal vacatures, vindt Van Hoof het niet nodig om nog langer vast te houden aan de 'arbeidsmarkttoets'.

In zijn brief aan de Tweede Kamer houdt Van Hoof wel de mogelijkheid open om in een beperkt aantal sectoren vast te houden aan een 'arbeidsmarkttoets'. Ook na 1 januari 2007. "Het kabinet zal dit in overweging nemen indien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt aangeven, dat de te verwachten arbeidsmigratie uit de nieuwe EU-lidstaten zodanig van omvang is dat zij in de desbetreffende sectoren de arbeidsmarkt ernstig zal verstoren," schrijft de staatssecretaris.

Van Hoof is alert op signalen van verdringing. De staatssecretaris let vooral op het aantal tewerkstellingsvergunningen dat het CWI afgeeft én de ontwikkeling van de werkloosheid. "Mocht in een bepaalde sector een grote instroom in de WW plaatsvinden die gerelateerd kan worden aan de afgifte van tewerkstellingsvergunningen in de desbetreffende sector, dan kan dat een signaal zijn om in de periode tussen 1 mei 2006 en 1 januari 2007 de arbeidsmarkttoets in de desbetreffende sector opnieuw in te voeren", schrijft hij in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Eerder liet Van Hoof al weten maatregelen te nemen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Zo krijgt de Arbeidsinspectie de bevoegdheid om ontduiking van het minimumloon direct te beboeten en gaan de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst nauwer samenwerken om zwart werk aan te pakken.