Gemeente Zwolle
Tussenstand evaluatie invoering nieuw parkeerbeleid
Datum uitgave: 04/19/2006
De inzameling van reacties en klachten van bewoners over het nieuw ingevoerde parkeerbeleid in delen van Zwolle is afgerond. Deze inventarisatie, via website, telefoonlijn en schriftelijk, vond plaats in de eerste drie maanden van dit jaar en maakt deel uit van het gemeentelijk evaluatieonderzoek naar de effecten van het nieuwe parkeerbeleid, dat begin dit jaar werd ingevoerd in Assendorp, Dieze en de binnenstad.
De reacties worden geanalyseerd, evenals de uitkomsten van een meting naar de parkeerdruk in Assendorp, Dieze en de binnenstad. Begin deze maand werd hiervoor een telling uitgevoerd van het aantal geparkeerde auto's op straat. De verzamelde resultaten maken deel uit van een evaluatierapport dat naar verwachting half mei door burgemeester en wethouders van Zwolle wordt besproken.
Evaluatieonderzoek
De evaluatie van het nieuwe parkeerbeleid gebeurt op twee manieren. Ten eerste zijn er reacties uit de wijk verzameld: bewoners konden tot 31 maart via www.parkeervergunningzwolle.nl, schriftelijk en telefonisch hun opmerkingen, vragen en klachten kwijt. De ingekomen reacties worden nu geanalyseerd en meegenomen in het evaluatierapport.
Naast het inzamelen van ervaringen uit de wijk, voert de gemeente tellingen uit om te kijken of er inderdaad minder auto's op straat geparkeerd worden dan vóór de invoering van het nieuwe parkeerbeleid. Bij deze tellingen wordt het aantal geparkeerde auto´s op straat in en rond het betaald parkeren gebied geteld en vergeleken met het aantal beschikbare parkeerplaatsen. Zo kan de parkeerdruk (aantal auto's/parkeerplaatsen) worden vastgesteld. Het resultaat van nu wordt vergeleken met het resultaat uit 2003.
Verbeteringen
Uit de verzameling van reacties uit de wijk is een aantal kinderziekten naar voren gekomen. Deze zijn, voor zover mogelijk, direct aangepakt. Zo zijn de technische problemen met de parkeerautomaten intussen opgelost en is de telefonische meldtekst voor het aanmelden van bezoekers gebruiksvriendelijker gemaakt. Ook is een oplossing gevonden voor de problemen met de bevestiging van de parkeerpas in de auto. Binnen enkele weken ontvangt iedere vergunninghouder van een parkeerpas, ter vervanging van de eerder toegestuurde klem, een plastic hoesje. De pas kan in dit hoesje aan het voorraam worden bevestigd. Het nieuwe hoesje is speciaal voor de parkeerpas ontwikkeld en op maat gemaakt, op zo´n manier dat de streepjescode op de pas goed scanbaar blijft voor de politie.
Behalve direct oplosbare zaken kunnen uit de evaluatie verbeterpunten naar boven komen die meer tijd kosten, bijvoorbeeld als het nodig mocht zijn om parkeertijden of bezoekersregeling aan te passen of de gebiedsgrenzen te verruimen. Het evaluatieonderzoek dat nu wordt gehouden, moet daar meer zicht op geven.
Vervolgstappen
In de loop van mei komt het evaluatierapport uit. Na behandeling en vaststelling door burgemeester en wethouders komt het evaluatierapport ter inzage in de wijkcentra in Assendorp en Dieze