Gemeente Den Haag

Internationale School maakt plaats voor scholen en verzorgingshuis

Waar nu nog de Internationale School staat aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan komen twee nieuwe scholen en een verzorgingshuis. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag gisteren besloten. Zodra de Internationale School najaar 2006 verhuist naar een nieuw onderkomen in Madestein, wordt het huidige schoolgebouw gesloopt. Najaar 2007 start de bouw zodat de nieuwe scholen en het verzorgingshuis eind 2009 kunnen worden opgeleverd.

Het schoolgebouw uit 1968 wordt gesloopt omdat het niet geschikt is voor hergebruik. De kavel wordt gesplitst in twee min of meer gelijke kavels. De nieuwe schoolgebouwen komen naast de Amerikaanse Kerk. Het verzorgingshuis grenst behalve aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan aan de Cees Laseurlaan en de Esther de Boer - Van Rijklaan. Om de bouw van het verzorgingshuis mogelijk te maken is een wijziging nodig van het bestemmingsplan. Op de locatie ligt nu alleen een onderwijsbestemming.

Schoolgebouwen
De schoolgebouwen huisvesten de Bernardusschool en de Inspecteur de Vriesschool. Beide scholen bieden onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. De twee schoolgebouwen krijgen in totaal een vloeroppervlak van 2200 m2 en tellen maximaal drie bouwlagen. Zij zullen de gymzaal delen.

Verzorgingshuis
Het verzorgingshuis Mr. L.E. Visserhuis is nu nog gevestigd in de Doorniksestraat in Scheveningen maar kampt daar met ruimtegebrek. Het joodse verzorgingshuis kan niet ter plekke uitbreiden. Voor dertig zorgwoningen heeft het Mr. Visserhuis behoefte aan een vloeroppervlak van 8.000 m2. Het nieuwe Mr. Visserhuis wordt dan ook hoger dan het huidige schoolgebouw van de Internationale School. Aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan mag tot vier verdiepingen worden gebouwd. Aan de kant van de Esther de Boer - Van Rijklaan zijn acht bouwlagen toegestaan. Het ontwerp voor het verzorgingshuis gaat uit van parkeren op eigen terrein voor personeel, bewoners en bezoekers.

Inspraak
Voor omwonenden en andere belangstellenden organiseert de gemeente eind mei een informatiebijeenkomst om de plannen en de bijbehorende procedures toe te lichten.