De Unie


19/04/2006
Jacques Teuwen krijgt eerste Constant van Gestelprijs

Den Haag, 19 april 2006 - Jacques Teuwen, voorzitter van vakbond De Unie, is de eerste winnaar van de Constant van Gestelprijs. De prijs wordt hem uitgereikt vanwege zijn inzet voor de noodzakelijke modernisering van de arbeidsvoorwaarden in de sector kinderopvang. Teuwen ontving de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst uit handen van de weduwe van Constant van Gestel, mevrouw Sybilla Dekker (minister van VROM).

De prijs, door de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang ingesteld ter nagedachtenis aan haar vorig jaar overleden voorzitter, wordt jaarlijks â voor het eerst in 2006 â uitgereikt aan de persoon of organisatie die een aantoonbare positieve bijdrage levert of heeft geleverd aan het bevorderen van het ondernemerschap in de kinderopvang.

De jury van de Constant van Gestelprijs 2006 overwoog bij de toekenning van de prijs aan Teuwen dat zijn visie, inzet en volharding hebben geleid tot een moderne, flexibele CAO Branche Kinderopvang Nederland. Deze cao laat â zonder de belangen van werknemers uit het oog te verliezen â vooral ruimte om op ondernemingsniveau te ondernemen. Dat is goed voor het ondernemerschap in de sector. De visie van Teuwen getuigt van een blik die verder reikt dan uitsluitend de cao-tafel. Een visie die ondernemerschap verbindt aan de kwaliteit van kinderopvang en van wezenlijk belang is voor het bevorderen van het ondernemerschap en de werkgelegenheid in de sector.

Teuwen, die zich zeer vereerd voelt door de toekenning van de prijs, zei bij de uitreiking dat hij kritisch blijft kijken naar de rol die Den Haag zich toeeigent in het dossier kinderopvang:â Zelfs de winst van kinderopvangbedrijven wordt via het ânormuurtariefâ bepaald door de politiek. Een politiek die nu via allerlei mechanismen haar financiele grip op de kinderopvang nog verder wil versterken. Let wel: ons vertrekpunt blijft dat de drie betrokken partijen -werkgevers, werknemers en overheid- samen hun financiële verantwoordelijkheid en kwaliteitseisen in gelijke mate blijven honoreren. Kinderopvang mag via de Haagse achterdeur niet verworden tot een instrument om elders niet gerealiseerde inkomenspolitieke netto-nivelleringsdoelstellingen alsnog te realiseren.â

Volgens de Branchevereniging bieden recente politieke ontwikkelingen, zoals de motie Van Aartsen/Bos over de buitenschoolse opvang, goede kansen voor ondernemers in de kinderopvang. Tegelijkertijd schuilen in deze ontwikkelingen ook grote bedreigingen voor het ondernemerschap als de overheid geen garanties biedt op eerlijke concurrentie en een 'level playing field'. "Het kan niet zo zijn, dat de overheid met publiek geld private aanbieders van BSO uit de markt drukt. Wij zijn daar niet gerust op, gezien de signalen die wij van leden krijgen over de lokale invulling van de motie Van Aartsen/Bos", aldus Ineke Giezeman, voorzitter van de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang in haar inleiding tijdens de feestelijke bijeenkomst.