AXA Verzekeringen

Bedrijfsinformatie AXA bij pers beland 19 april 2006

Vertrouwelijke bedrijfsstukken van AXA zijn door een 'hacker' van de privé-computer van een van de medewerkers gehaald en doorgespeeld naar de pers. AXA erkent onaangenaam verrast te zijn door de kwetsbaarheid van bedrijfsinformatie en zal de richtlijnen voor thuiswerken kritisch bekijken. AXA overweegt juridische stappen tegen de computerinbreker.

Via het programma LimeWire heeft de betreffende hacker gericht gezocht naar informatie over en van ons bedrijf. Directievoorzitter Jan van den Berg heeft de krant in weerwoord laten weten de zaak hoog op te nemen. "Dit is gewoon diefstal van vertrouwelijke informatie, vergelijkbaar met het stelen van een aktetas met bedrijfsdocumenten uit het huis van een medewerker. We realiseren ons zeker dat dergelijke technologische ontwikkelingen ons nopen tot strengere richtlijnen voor thuiswerken. Daarnaast overwegen we juridische stappen, omdat het gaat om onrechtmatig verkregen informatie. Op diezelfde grond weigeren we inhoudelijk te reageren op de documenten die de krant naar zeggen in handen heeft gekregen." Het gaat daarbij vooral om vertrouwelijke correspondentie met De Nederlandsche Bank en huisaccountant PriceWaterhouseCoopers, die ook gedateerd is. AXA ontkent overigens dat het om 'geheime' informatie gaat, maar wel om stukken die voor een beperkt publiek binnen het bedrijf bedoeld zijn.

Van den Berg: "Het artikel suggereert dat er problemen zouden zijn met onze solvabiliteit. Dat is onzin! AXA Leven en AXA Schade rapporteren hun solvabiliteit in openbare stukken aan DNB, deze zijn voor iedereen toegankelijk. De stukken over 2004 zijn gedeponeerd, die over 2005 volgen in juni aanstaande. Uit beiden blijkt dat de solvabiliteit ruim boven de daarvoor geldende normen ligt. Verder maakt AXA Nederland onderdeel uit van de wereldwijde AXA Groep, een beursgenoteerde onderneming. AXA Groep heeft een sterke solvabiliteit."

Over AXA

Over de hele wereld levert AXA producten en services, met de belofte van Financial Protection: bescherming en hulp bij het realiseren van de projecten van klanten, in elke fase van hun leven. Wereldwijd heeft momenteel AXA 50 miljoen klanten, 112.000 werknemers en intermediairs, 72,2 miljard euro omzet en 2,5 miljard euro nettowinst over het jaar 2004. In 2004 stond de AXA Groep 13e in de Fortune-lijst van 's werelds grootste ondernemingen.