Unicef



Tjernobil: Jodium had schildklierkanker bij veel kinderen kunnen voorkomen
19 april 2006, Geneve, Zwitserland - Tienduizenden doden, mensen die ziek werden, verminkte kinderen, hele dorpen die ontruimd moesten worden. De ramp met de kernreactor in Tjernobil in de huidige Oekraïne liet zijn sporen achter. En doet dat vandaag de dag nog steeds. Ruim 4.000 kinderen hebben schildklierkanker gekregen als gevolg van de explosie. Terwijl dat niet nodig was geweest als ze destijds een extra dosis jodiumzout hadden gekregen.

Nog steeds treuzelen landen uit de voormalige Sovjet Unie met het beschikbaar stellen van het zout. Terwijl dit van groot belang is bij de ontwikkeling van kinderen.

Jodiumzout is vooral van belang bij de mentale ontwikkeling van kinderen. Uitgedrukt in IQ's, kan een theelepeltje jodiumzout verdeeld over een heel mensenleven ruim 15 IQ-punten schelen. Het verschil tussen een normale leerling en 'een achterblijvertje'.

Als hadden komt...
Vergeleken bij de duizenden doden en de honderdduizenden mensen die hun dorp destijds hebben moeten verlaten, zijn vierduizend kinderen met schildklierkanker geen groot nieuws. Maar juist het feit dat deze kinderen niet ziek hadden hoeven te zijn, maakt het zo navrant. "Een extra dosis jodiumzout na de ramp had het verschil kunnen maken", vertelt Maria Calivis, Unicef-medewerker in het getroffen gebied.

... is hebben te laat
Helaas was er destijds geen jodiumzout voorradig in het getroffen gebied. En daarin is nog steeds niets veranderd. Calivis maakt zich boos, en met haar Anatoli Karpov. Deze topschaker van weleer en Unicef-ambassadeur: "Nog steeds praten Wit Rusland, de Oekraïne en Rusland over wetgeving die verstrekking van jodiumzout moet regelen. Na twintig jaar kan er echter geen excuus meer zijn!"

Unicef roept de landen op om zo snel mogelijk actie te nemen zodat jodiumzout soepel kan worden verstrekt. Vooral kinderen en zwangere vrouwen hebben extra jodiumzout nodig. Een tekort aan zout is de hoofdoorzaak van een verzwakt mentaal gestel. Dit kan grotendeels worden voorkomen met jodiumzout. "En een paar druppeltjes kosten nog geen drie eurocent", vertelt Calivis.

Landen oproepen is niet genoeg Unicef roept niet alleen landen op tot actie. Unicef werkt ook samen met zoutproducenten om goede en objectieve informatie over het belang van jodiumzout te verstrekken. Calivis: "Goede kennis stelt mensen in staat om de juiste beslissingen te nemen. Voor zichzelf en voor hun kinderen." Jarenlang heeft de voormalige Sovjet Unie het probleem met radioactiviteit geprobeerd dood te zwijgen.

Fototentoonstelling
Onlangs heeft Unicef een workshop georganiseerd voor kinderen die met de gevolgen van de ramp te maken hebben. Ze kwamen uit Rusland, Wit Rusland en de Oekraïne. De workshop werd georganiseerd in samenwerking met de bekende fotograaf Giacomo Pirozzi. Hij leerde de kinderen fotograferen en vervolgens gingen ze er zelf op uit om een fotoreportage te maken over 'het leven na Tjernobil'.

De foto's en meer informatie vindt u op http://www.unicef.org/ceecis