Ingezonden persbericht
persinformatie
Omzetstijging bloemenveilingen in eerste kwartaal 1,4 %
Voor de gezamenlijke Nederlandse bloemenveilingen is het eerste kwartaal van 2006 wat voorzichtig begonnen. De omzet steeg met 1,4% tot bijna 1,1 miljard euro. Ten opzichte van de groei in het eerste kwartaal van 2005 (+5,4%) loopt de omzetstijging dus iets achter. Omdat de paasdagen dit jaar in april vallen en vorig jaar reeds in maart, kan dit verschil in het tweede kwartaal goed worden gemaakt. Ook het aanhoudende donkere en soms koude weer remde de omzetontwikkelingen in dit eerste kwartaal. Er werden hierdoor ook minder producten op de veiling aangeboden. Er werden 3,7 miljard stuks aangevoerd, wat een daling van 2,7% betekende. Deze mindere aanvoer van producten leidde tot een stijging van de gemiddelde prijs met 1 cent tot 30 cent.
In januari kende de bloemenveilingen een omzetstijging van een 0,5%. Valentijn viel dit jaar gunstig wat terug te vinden was in de groei van de omzet in februari. De omzetgroei bedroeg toen 6,6%. In maart moesten de veilingen met 2,7% minder omzet genoegen nemen. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).
Snijbloemen
De omzet van snijbloemen steeg minder dan één procent in de eerste drie maanden van het jaar. De totale omzet bedroeg 742 miljoen euro. De aanvoer daalde met 2,4% tot onder de 3,4 miljard stelen. Door deze mindere aanvoer kon de prijs stijgen met 1 cent naar 22 cent gemiddeld. Het aantal geïmporteerde bloemen in het eerste kwartaal nam af met bijna 2%. Er werd 16 cent betaald voor deze producten. Eén cent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de gemiddeld betere prijs die deze aanvoerders voor hun 1,1 miljard producten kregen, kon de omzet groeien tot 176 miljoen euro. Een stijging van 5,8%. De omzet van bloemen van Nederlandse bodem nam af met 0,7% tot 566 miljoen euro. De gemiddelde prijs van de producten steeg iets maar bleef afgerond op 25 cent staan. De aanvoer nam af met 2,6% tot 2,3 miljard stuks.
. De cijfers van Rosa vragen om een verklaring. De aanvoer van dit product nam namelijk ongebruikelijk sterk af. Er werden 7,4% minder producten aangeboden. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 26 cent. De omzet kon hierdoor 5,7% groeien. De oorzaak ligt in de sterk mindere aanvoer van kleinbloemige rozen. De aanvoer wordt voor een deel overgenomen door grootbloemige rozen, maar is niet voldoende om de totale aanvoer weer boven die van vorig jaar te krijgen. Hierdoor stijgt automatisch de gemiddelde prijs van deze productgroep, namelijk door enerzijds een groter productaandeel van dit duurdere segment en anderzijds door meer aanvoer van deze beter betaalde producten.
. Dit eerste kwartaal steeg de omzet van Tulipa met meer dan 10%. Door de wat ruimere aanvoer van 3,3%, maar ook door de aanhoudende vraag naar dit product werd dit resultaat bereikt. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent tot 15 cent. Door het aanhoudende frisse weer en de latere Pasen is het seizoen voor dit product opgerekt en is de vraag langer blijven hangen.
. Voor tros-chrysanten bleek de markt niet gewillig. De omzet daalde met 12,1%. Dit kwam met name door een lagere gemiddelde prijs die voor dit product werd betaald. In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar is de stemming een stuk negatiever. Toen klom de omzet nog 10%. Nu is de omzet lager dan in 2004. De vraag naar dit product zit al sinds vorig jaar zomer in een dal. Te hopen valt dat wanneer de concurrerende producten wat wegvallen de vraag weer aan zal trekken.
. Freesia laat dit eerste kwartaal een aanvoerdaling zien van 21%. Dit is een forse vermindering van de aanvoer. Het areaal is krimpende en door het donkere weer en problemen met het uitgangsmateriaal loopt de productie ook wat achter. Dit zorgt er voor dat de gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 18 cent. De omzet kwam hierdoor 12,8% lager uit.
Kamerplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 320 miljoen euro. Dit is een stijging van 5,8 % ten opzichte van een jaar eerder. De aanvoer daalde met 0,9% tot 246 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 8 cent tot E1,31.
. Phalaenopsis behaalde net als in het eerste kwartaal van 2005 positieve resultaten. De omzet steeg met 23% tot afgerond 43 miljoen euro. De aanvoer steeg met 18,5% tot bijna 8 miljoen planten. De gemiddelde prijs van deze plant steeg met 20 cent tot E5,38. De diversiteit van dit product neemt toe. Er zit steeds meer onderscheid in zware kwaliteiten en de lichtere sorteringen. Zo is er voor elke doelgroep een Phalaenopsis te vinden. Te meer omdat inmiddels ook wordt geëxperimenteerd met afwijkende potmaten. Dit zal de markt naar verwachting in de toekomst nog verder verruimen.
. Door het aanhoudende koude weer in de eerste drie maanden is de omzet van de verschillende bollen op pot goed geweest. Bij Narcissus daalde de aanvoer mede door de late Pasen met ruim 6%. Hierdoor steeg de gemiddelde prijs wel met 8 cent. De omzetgroei kwam daarom boven de 10% uit. Ook Hyacinthus liet dergelijke resultaten zien. Een licht dalende aanvoer van 1,6% veroorzaakte een stijging van de gemiddelde prijs met 5 cent. De omzet steeg met bijna 12%.
. Hydrangea moest als één van de weinige in de top 10 aan omzet inleveren. Ondanks dat de aanvoer ook een stuk lager lag (-16,6%) nam de gemiddelde prijs niet toe. Deze daalde met 14 cent tot E2,56. Blijkbaar loopt niet alleen de aanvoer achter op vorig jaar maar ook de marktvraag. De omzet daalde met 21%.
Tuinplanten
De tuinplanten kenden een slechte start van het seizoen. De omzet daalde in de eerste drie maanden met ruim 20% tot 32 miljoen euro. Door het koude weer was er ook achterstand bij het aanvoeren van de producten. De aanvoer nam af met 24%. Voor de aangeleverde producten werd een iets hogere prijs betaald dan in 2005. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 57 cent.
. Voor de Viola had de lang aanhoudende kou en het slechte weer een negatieve uitwerking. De omzet daalde met 36,8%. Deels kwam dit door de beperktere aanvoer van dit product. Er werd bijna 30% minder aangevoerd. Maar zelfs met die beperktere aanvoer bleef de gemiddelde prijs niet op niveau. Deze daalde met 2 cent tot 27 cent. Voor deze groep is het te hopen dat het snel beter weer wordt.
- einde persinformatie -
Ingezonden persbericht