Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over het niet overnemen van machtigingen voor hulpmiddelen door zorgverzekeraars

Kamerstuk, 19-4-2006
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2672589

19 april 2006

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over het niet overnemen van machtigingen voor hulpmiddelen door zorgverzekeraars. (2050610380)

Vraag 1
Wat is uw reactie op berichten dat men zijn hulpmiddel moet inleveren zodra men overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, en moet wachten op een machtiging van de nieuwe zorgverzekeraar voordat men wel of niet een hulpmiddel krijgt?

Antwoord 1
Deze berichten ken ik niet. Ook van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heb ik niet vernomen dat er recent dergelijke berichten zijn ontvangen.

Vraag 2
Blijft u bij uw uitspraak dat dit onaanvaardbaar is? ')

Antwoord 2
Voor zover dit nog steeds plaatsvindt, acht ik dit onwenselijk. Ik ga er echter vanuit dat dit incidenten zijn en dat dit in onderling overleg tussen de verzekerde en zorgverzekeraar kan worden opgelost.

Vraag 3
Hoe rijmt u dit met artikel 2.5.3. van de Invoerings- en Aanpassingswet Zvw, op grond waarvan zorgverzekeraar worden verplicht worden de afgegeven machtiging voor hulpmiddelen over te nemen zonder dat een convenant nodig is? ²) ³)

Antwoord 3
Zoals gezegd dienen de zorgverzekeraars de machtigingen over te nemen.

Vraag 4
Geldt dit artikel ook in de toekomst voor overstap naar een andere zorgverzekeraar?

Antwoord 4
Neen, juridisch gezien is het overgangsrecht geschreven voor de overgang naar een nieuw verzekeringsstelsel, de overgang van de Ziekenfondswet naar de Zorgverzekeringswet. Indien een verzekerde overstapt per 1 januari 2007 naar een andere zorgverzekeraar dient hij er dus rekening mee te houden dat indien hij zijn bruikleenartikelen bij dezelfde zorgaanbieder wil blijven afnemen, het noodzakelijk is dat ook zijn nieuwe zorgverzekeraar daar een contract mee heeft gesloten. Ook kan hij met zijn nieuwe zorgverzekeraar afspreken dat het in bruikleen verstrekken van hulpmiddelen naadloos in elkaar overloopt.

Vraag 5
Deelt u de mening dat het voor patiënten niet nodig moet zijn om de wet in de hand te nemen om continuering van het gebruik van de hulpmiddelen te bewerkstelligen?

Antwoord 5
Uiteraard moet het overgangsrecht door de zorgverzekeraars juist worden toegepast. Wel vind ik het van belang dat iedere verzekerde zich verdiept in zijn zorgovereenkomst, zodat hij een goede afweging kan maken of hij met een bepaalde zorgverzekeraar in zee wil gaan. Dit is niet alleen van belang voor bijvoorbeeld het vergelijken van de premies en de serviceverlening die tussen zorgverzekeraars kan verschillen, maar ook voor de vraag of de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten met de zorgaanbieders van zijn keuze.

Vraag 6
Hebt u, zoals toegezegd tijdens het algemeen overleg over de voortgang Zorgverzekeringswet van 25 januari 2006, hierover gesproken met Zorgverzekeraars Nederland (ZN)? Zo ja, hoe verklaart u het dat de zorgverzekeraars de machtiging toch niet overnemen? Zo neen, bent u van plan nogmaals in gesprek te gaan met ZN?

Antwoord 6
Uit een ambtelijk gesprek met ZN is niet gebleken dat machtigingen niet worden overgenomen. Nu u spreekt over `berichten' valt ook niet te achterhalen welke problemen zich concreet voordoen. Dat er mogelijk incidenteel bij de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar soms de overname van een machtiging niet soepel is verlopen valt uiteraard niet uit te sluiten. Zie ook het antwoord op vraag 2.

Vraag 7
Wat gaat u doen om te voorkomen dat zorgverzekeraars machtigingen niet overnemen?

Antwoord 7
Uit genoemd gesprek met ZN is gebleken dat de zorgverzekeraars bekend zijn met het overgangsrecht en hier ook uitvoering aangeven. Ik ga er vanuit dat dit afdoende is.

') Kamerstuk 30 124, nr. A
²) Aanhangsel-Handelingen nr. 534 vergaderjaar 2005-2006 ³)Kamerstuk 29 689, nr. 75