Naïef zoekgedrag van scholieren op internet

Uitgeverij het spectrum

Informatie op internet wordt door scholieren in het Voortgezet onderwijs maar al te vaak voor waar aangenomen. In plaats van betrouwbare informatie, draait het vooral om een snel en makkelijk resultaat. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction onder ruim 550 scholieren van 12 tot 17 jaar in opdracht van Uitgeverij Malmberg. Deze uitgeverij introduceert daarom een snelle en betrouwbare internetbibliotheek voor het Voortgezet onderwijs: Studiehulp.

Internet nummer 1 bij scholieren
. 43% van de leerlingen heeft een internetverbinding op hun eigen kamer. . Voor maar liefst 92% van de scholieren is internet favoriet om informatie te zoeken. . Slechts 4% zoekt informatie op in boeken van onder meer de openbare bibliotheek. De scholieren vinden internet sneller en makkelijker. Nog een voordeel is dat ze vanuit huis op internet kunnen surfen.
. De zoekmachine Google is veruit populair; 97% van de scholieren gebruikt het bij schoolopdrachten.
De scholieren zijn van mening dat ze vaak ook wel bruikbare informatie vinden.

Naïef zoekgedrag
Scholieren willen snel zoekresultaat en kijken niet kritisch naar betrouwbaarheid of bruikbaarheid.
. Maar liefst 82% van de scholieren controleert de zoekresultaten niet of nauwelijks op betrouwbaarheid.
De belangrijkste redenen om informatie niet te checken is goedgelovigheid: .als het op internet staat dan zal het wel kloppen. en gemakzucht: .geen zin om te checken.. Andere veelgenoemde redenen zijn: .de website ziet er betrouwbaar uit., en: .ik heb geen tijd om te checken..

Studiehulp; snel, makkelijk én betrouwbaar
Deze uitkomsten bevestigen het beeld dat Uitgeverij Malmberg heeft wat betreft het informatiezoekgedrag van scholieren. Daarom introduceert de uitgeverij een internetbibliotheek voor het Voortgezet onderwijs: Studiehulp. De basis van dit zoeksysteem wordt gevormd door de encyclopedie Winkler Prins Encarta, Wereldatlas en Prisma Woordenboeken. Deze bronnen zijn aangepast zodat ze beter aansluiten bij het niveau van de leerling en de lesstof. Via Studiehulp kunnen scholieren niet alleen tekst, maar onder meer ook muziekfragmenten, beelden en kaarten opzoeken die de lesstof verhelderen.

Kritische houding ontwikkelen
Studiehulp helpt scholieren om snel betrouwbare en bruikbare gegevens te krijgen. Ook hoopt Uitgeverij Malmberg dat scholieren een kritische houding ontwikkelen ten aanzien van informatie op internet. Uit het onderzoek blijkt namelijk: . Er is kritiek op algemene internetzoekmachines. Ruim de helft van de scholieren (54%) klaagt dat ze te veel informatie krijgen en niet weten wat dan de juiste informatie is. . 30% weet niet waar te beginnen of de juiste zoekwoorden te bedenken. . Ruim eenderde (36%) geeft aan de informatie niet te vinden omdat deze er gewoon niet opstaat.
. Vooral jongere scholieren, maar in totaal 73% van de ondervraagden, vinden het vervelend dat ze bij het zoeken op ongewenste websites komen. Zoals websites met seks, reclame of geweld.

Uitgeverij Malmberg wil aan de hand van deze onderzoeksresultaten de leermiddelen beter aan laten sluiten op het zoek- en gebruiksgedrag van scholieren. Studiehulp is een antwoord op de vragen van scholieren én wensen van docenten bij het online zoeken. Alle informatie op Studiehulp is gecontroleerd en op maat gemaakt bij de Malmbergmethodes voor het Voortgezet onderwijs.

Studiehulp is vanaf augustus 2006 online bereikbaar via de methodesites van Malmberg. Studiehulp komt tot stand door een samenwerking tussen Malmberg, uitgeverij Het Spectrum en Microsoft.
Op de website www.studiehulp-malmberg.nl kunt u enkele demo.s bekijken.

EINDE PERSBERICHT

Verantwoording onderzoek
In maart 2006 zijn ruim 550 scholieren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar gevraagd hun mening te geven over het zoeken van informatie ten behoeve van schoolopdrachten. De uitkomsten zijn gewogen en daardoor representatief voor de groep middelbare scholieren in de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction in Amsterdam in opdracht van Uitgeverij Malmberg.

Meer informatie
Een samenvatting van de onderzoeksresultaten kunt u opvragen bij Charlotte Verblackt (073) 628 8726 of per mail: charlotte.verblackt@malmberg.nl

Meer achtergrondinformatie kunt u vragen aan Jorien Castelein, projectleider Studiehulp (073) 628 8908 of via mail: jorien.castelein@malmberg.nl