Kennisnet

Maria van der Hoeven geeft startsein Teleblik

Duizenden uren radio en televisie online beschikbaar voor het onderwijs


Hilversum - Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW): Maria van der Hoeven gaf vanmiddag, dinsdag 18 april, op Katholieke basisschool de Bras in Den Haag het officiële startsein voor Teleblik. Teleblik (www.teleblik.nl) is de online audiovisuele bronnenbank voor het onderwijs. Een gloednieuwe dienst met een groot aantal didactische mogelijkheden. De initiatiefnemers van dit project, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Teleac/NOT en Stichting Kennisnet Ict op School hebben met subsidie van het ministerie van OCW dit audiovisuele erfgoed van Polygoon tot Klokhuis beschikbaar kunnen maken voor het onderwijs.
Het gebruik van Teleblik is gratis en alleen voorbehouden aan onderwijsinstellingen in Nederland.

Teleblik is te gebruiken voor alle vakken en leergebieden, van wereldoriëntatie tot geschiedenis, aardrijkskunde, culturele en kunstzinnige vorming (CKV), maatschappijleer en biologie. Ook voor de bètavakken biedt Teleblik mogelijkheden: er zijn bijvoorbeeld scheikundige proeven op film vastgelegd of via een animatiefilm `nagespeeld'. De mogelijkheden voor gebruik zijn groot. Zowel vakinhoudelijk als op het gebied van media educatie of algemene vaardigheden. Ook zelfstandig gebruik door leerlingen ligt voor de hand. Dat kan online zowel op school als thuis. Met de unieke `knip- en plaktool' kunnen bovendien zelf fragmenten worden gemaakt en gebruikt in bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie of op een eigen webpagina. Teleblik ondersteunt en stimuleert aantrekkelijk en effectief onderwijs, op school en thuis.

Bij de start zit er zo'n 2.000 uur audiovisueel materiaal in Teleblik. Dat zijn bijvoorbeeld fragmenten uit Schooltv en Teleac, Polygoon Journaals, Klokhuis, Andere tijden, muziekprogramma's, Willem Wever, NOS Journaals en nog veel meer. Eind 2006 zal 6.000 uur materiaal online staan en eind 2007 maar liefst zo'n 10.000 uur. Docenten en leerlingen die Teleblik gebruiken zijn actief betrokken bij het bepalen van de inhoud van Teleblik. De Teleblik-redactie die is ondergebracht bij Teleac/NOT, verzamelt hun wensen en maakt een passende selectie. Teleblik biedt naast de bronnen ook voorbeeld werkvormen en lesbrieven. Daarnaast worden uitgevers en andere ontwikkelaars uitgenodigd en begeleid om binnen hun bestaande leermiddelenaanbod koppelingen te maken naar Teleblik.

De eerste versie van Teleblik is met name bedoeld voor het basisonderwijs (bovenbouw) en het voortgezet onderwijs. In het komende schooljaar 2006/2007 wordt Teleblik uitgebreid voor de beroeps en volwasseneneducatie (BVE). De Teleblik collectie is om auteursrechtelijke redenen alleen toegankelijk voor leerlingen en docenten verbonden aan onderwijsinstellingen.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het nationale archief voor beeld en geluid. Het Instituut bewaart de grootste collectie televisieopnamen, radio, muziek, film en amateurfilm, foto's en voorwerpen uit de mediageschiedenis van Nederland. Beeld en Geluid levert vanuit zijn collecties de content voor Teleblik. Teleac/NOT zorgt dat dit aansluit bij onderwijs en koppelt geselecteerde fragmenten aan leerdoelen en vakken. Daarnaast verzorgt Teleac/NOT een koppeling tussen bestaand lesmateriaal met Teleblik fragmenten. Stichting Kennisnet Ict op School, de ict ondersteuningsorganisatie voor en door het onderwijs, is verantwoordelijk voor de technische integratie, realisatie en beveiliging. Meer informatie over Teleblik is te vinden op www.teleblik.nl.
www.teleblik.nl
de redactie