Ministerie van Defensie

19-04-2006 12:30

Meer troepen naar uruzgan

De veiligheidssituatie in Uruzgan, de Afghaanse provincie waar vanaf deze zomer duizenden Nederlandse militairen actief zullen zijn, is de afgelopen periode "aanzienlijk verslechterd". De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), meldt een forse stijging van het aantal (zelfmoord)aanslagen, hinderlagen en aanvallen van Talibanstrijders sinds begin februari.

De stijging van het geweld in Uruzgan laat zich volgens de MIVD niet alleen verklaren door het jaarlijkse fenomeen van de terroristen die na de koude winter in de lente de wapens weer oppakken. De in 2005 ingezette trend, waarbij de Taliban op tactisch niveau beter is georganiseerd, effectiever omgaat met verbindingsmiddelen en wapensystemen en meer gecoördineerd optreden, lijkt zich dit jaar voort te zetten.

Om de veiligheid te verhogen, gaat Defensie kleine onbemande verkenningsvliegtuigjes aanschaffen. Eerder besloot minister Kamp al tot het sturen van extra pantserwielvoertuigen, zware pantserhouwitsers en nachtzichtapparatuur voor de Cougar transporthelikopters.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat het aantal Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan circa 1200 zou bedragen, oplopend tot rond 1400 tussen november 2006 en mei 2007, de periode waarin ons land de leiding heeft van het multinationale regionale ISAF-hoofdkwartier in Kandahar. Een aantal ontwikkelingen noopt echter tot bijstelling van deze cijfers.

Om operationele redenen is besloten de zes Nederlandse Apache gevechtshelikopters te stationeren bij het Provinciaal Reconstructieteam te Tarin Kowt. Met deze hergroepering zijn zoân 40 extra militairen gemoeid.

Daarnaast wordt het nationale logistieke element, dat momenteel in Kabul is gevestigd, grotendeels verplaatst naar Kandahar. De complexe logistieke en veiligheidssituatie in het zuiden van Afghanistan maakt een uitbreiding van dit element noodzakelijk met circa 150 personen. Ten slotte gaat Nederland een evenredige bijdrage van ongeveer 20 militairen leveren aan de gezamenlijke NAVO-exploitatie van het vliegveld te Kandahar. In totaal zal het aantal militairen in Zuid-Afghanistan door deze ontwikkelingen ruim 1400 bedragen, en meer dan 1600 in de periode dat Nederland als âlead nationâ fungeert.

In de opbouwfase zullen er op enig moment zelfs tweeduizend Nederlanders in Uruzgan actief zijn, van zowel de opbouwmacht als de operationele ISAF-eenheid.

Gerelateerde links:
Recente politieke ontwikkelingen in Afghanistan