Ingezonden persbericht
Persbericht Halt - 18 april 2006
Aantal verwijzingen naar een Halt-bureau neemt weer toe
In lijn met de huidige versterking van de Halt-sector, verschijnt voor het eerst een gezamenlijk jaarbericht, het Jaarbericht Halt-sector 2005. Daarnaast is er de publicatie Jaarcijfers Halt-sector 2005. Hieruit blijkt dat het totaal aantal jongeren (Halt en Stop) dat naar een Halt-bureau werd verwezen in 2005 licht is toegenomen (2%). Uitgesplitst naar politieregio zijn er grote verschillen te zien. Het aantal onterechte Stop-verwijzingen is in de loop der jaren fors afgenomen, dit wordt mede veroorzaakt door de lokale samenwerking tussen de (keten)partners.
Belangrijkste conclusies jaarcijfers
Toename verwijzingen Halt, afname Stop
Het aantal Halt-verwijzingen door de politie naar een Halt-bureau is in 2005 licht gestegen ten opzichte van 2004. De stijging betreft 719 verwijzingen, een toename van 3%.
Vanaf 2004 daalt het aantal Stop-verwijzingen en is in 2005 nog verder afgenomen.
Het aantal verwijzingen is gedaald ten opzichte van 2004 met 219 (10%).
Totaal zijn er 24.163 jongeren en kinderen naar een Halt-bureau verwezen. Bij 22.215 jongeren was dat voor een Halt-afdoening en bij 1.948 kinderen voor een Stop-reactie.
Toename Halt-afdoeningen en Stop-reacties
Nadat een zaak in behandeling is genomen is sprake van een Halt-afdoening of Stop-reactie. Het aantal Halt-afdoeningen is toegenomen (15%) in 2005, net zoals het aantal uitgevoerde Stop-reacties (5%). Het totaal aantal Halt-afdoeningen bedroeg 22.122, het aantal Stop-reacties 1.941. Het verschil tussen het aantal verwijzingen en het aantal afdoeningen wordt veroorzaakt door niet in behandeling genomen zaken (zie Toelichting).
Naar politieregio
Omdat de politie de voornaamste verwijzer naar de Halt-bureaus is, zijn de gegevens ook naar politieregio uitgesplitst. Daaruit blijkt dat de regio Utrecht de meeste Halt-verwijzingen heeft met 249 per 10.000 jongeren en de regio Drenthe de minste met 102.
Bij de Stop-kinderen heeft de regio Rotterdam-Rijnmond met 59 de meeste verwijzingen per 10.000 kinderen, de regio Drenthe met 5 de minste.
Belangrijkste conclusies jaarbericht
Zowel door externe als interne ontwikkelingen, is de Halt-sector sterk in beweging.
Zo daalt het aantal Halt-bureaus in 2006 tot 18 regionaal opererende Halt-organisaties. De samenwerking in de jeugdstrafrechtsketen, maar ook met bijvoorbeeld de zorgketen, wordt verbeterd. Daarnaast werkt de sector aan het verder ontwikkelen van het aanbod.
Tot slot nog een opmerking: Halt signaleert dat het vaker voorkomt dat een jongere negatieve gevolgen ondervindt van het (positief) doorlopen van een Halt-afdoening, door bijvoorbeeld geweigerd te worden voor een opleiding of baan. Het is uitdrukkelijk de bedoeling van Halt dat de jongere hiervan geen maatschappelijke gevolgen ondervindt.