Campina
Campina kaasmakerij Lutjewinkel zet moderne technologie in voor
unieke kaas
Campina-CEO Sanders heropent kaasmakerij na dubbele brand
Campina, een van Europas leidende zuivelinternationals, heropent
vandaag in Lutjewinkel (provincie Noord-Holland, Nederland) haar
volledig herbouwde kaasmakerij, die na twee branden in 2004 een jaar
buiten bedrijf is geweest. De kaasmakerij maakt de unieke
Noord-Hollandse kaas en combineert de technologie van vandaag met een
rijke traditie in het bereiden van kaas. Met de heropening van de
kaasmakerij in Lutjewinkel, die plaatsvindt door Campinas CEO drs
J.J.G.M. (Tiny) Sanders, onderstreept Campina haar ambitie om haar
sterke marktpositie in Noord-Hollandse Gouda kaas de komende jaren
verder uit te bouwen.
De kaasmakerij in Lutjewinkel verwerkt op jaarbasis zon 300 miljoen
kilo Noord-Hollandse koemelk tot Noord-Hollandse kaas. Voor deze kaas,
die alleen in Noord-Holland gemaakt mag worden van Noord-Hollandse
melk, geldt de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van de Europese
Unie. De unieke Noord-Hollandse kaas uit Lutjewinkel is te herkennen
aan het beschermde rode zegel.
Onderscheid door rijke smaak
Met Noord-Hollandse kaas met het rode zegel heeft Campina in Nederland
en België een sterke marktpositie. Alleen Noord-Hollandse kaas is
gegarandeerd gemaakt uit melk van koeien die op de zilte weiden grazen
die vroeger gewoon zee waren. Hij is gerijpt in eigen korst, volledig
volgens de unieke traditionele wijze. Met een typisch volle, romige
smaak als gevolg.
Twee branden die eind 2004 kort na elkaar plaatsvonden, hebben de
kaasbereiding in Lutjewinkel een jaar lang verhinderd. Na de tweede
brand, op 3 december 2004, bleek het grootste deel van het bedrijf
verwoest. Lutjewinkel is herbouwd volgens de laatste stand van
techniek en volgens de modernste inzichten, als het gaat om
kaasbereiding, kwaliteit, veiligheid en arbeidsomstandigheden.
Expertise en passie
Lutjewinkel onderstreept waar Campina voor staat: expertise en passie
op het gebied van kaasbereiding, zegt Tiny Sanders, CEO van Campina.
In Lutjewinkel bereiden we een kaas die wat herkomst en smaak betreft,
in Europa uniek is. Niet voor niets heeft de Europese Unie
Noord-Hollandse kaas een beschermde status gegeven.
Sanders is vol lof over de inzet en betrokkenheid van de medewerkers:
De twee branden hebben een enorme impact gehad op de medewerkers.
Ondanks deze tegenslagen, hebben zij zich niet uit het veld laten
slaan en zich met hart en ziel ingezet voor de herbouw van deze
vestiging op deze unieke locatie, midden tussen de Campina-veehouders
die Lutjewinkel voorzien van melk van Noord-Hollandse bodem.
Uitbreiding met kaasveredeling en -opslag
Campina verwacht begin 2007 in Lutjewinkel een eigen, moderne
kaasveredeling en -opslag te openen, waarin de onderneming 7 miljoen
investeert. Deze opslag, die leidt tot de sluiting van de kaasopslag
van Campina in Alkmaar, biedt ruimte voor veredelingsactiviteiten van
Noord-Hollandse kaas die Campina nu door derden laat doen, zoals
rijpen en verpakken.
De kaasmakerij in Lutjewinkel is een van de vijf kaasmakerijen van
Campina in Nederland. Met een jaarproductie van zon 170 miljoen kilo
kaas behoort Campina tot de grotere aanbieders in Europa. Naast
het traditionele assortiment Gouda en Maasdam produceert zij ook
specialiteiten. In Nederland, België en Griekenland is Campina
succesvol met Milner, de pittige kaas met minder vet . In Nederland is
Campina met Milner de grootste aanbieder in dit segment en bovendien
het grootste kaasmerk in de Nederlandse supermarkt.