oplossing sleutelprobleem in zorg wordt getest

Thuiszorg groningen

Thuiszorg Groningen en Patrimonium testen een oplossing voor het sleutelprobleem in de zorg.

GRONINGEN, 19 april 2006. Het veilig bewaren van de sleutels van klanten die zorg thuis ontvangen, kost landelijk tientallen miljoenen euros. Thuiszorg Groningen en Christelijke Woningstichting Patrimonium in Groningen presenteerden woensdag 19 april het nieuwe concept voor het sleutelprobleem in de zorg: Sesam Open Joe. Momenteel wordt het concept getest bij honderd Groningers. Bij een positief resultaat levert Sesam Open Joe tijd op. Tijd die besteed kan worden aan zorgverlening. Daarnaast is de winst dat de thuiszorgmedewerker sneller bij de klant is in geval van nood. Tevens gaan de betrokken organisaties ervan uit, dat de nieuwe oplossing nog veiliger is voor klant en medewerker dan de huidige situatie. Na de proefperiode wordt op basis van de ervaringen besloten hoe het oude sleutelsysteem wordt vervangen door deze nieuwe oplossing.

Sesam Open Joe is een concept bestaande uit een viertal onderdelen. De mobiele telefoon van de medewerker, de GSM-deurbel van Waleli, de software-applicatie UMO van Verklizan en het sleutelvrijgavesysteem Key Free van i-Products. Momenteel testen alle partijen tot 1 augustus het systeem in de praktijk. Naast het technisch functioneren worden ook de gebruikservaringen van klanten en medewerkers onderzocht. De proef wordt gehouden in de stad Groningen onder circa 100 deelnemers. De deelnemers wonen in een huis van Patrimonium en krijgen zorg thuis van Thuiszorg Groningen.

In de praktijk betekent het dat er aan de binnenkant van de voordeur van de klant een kastje hangt. In dit kastje hangt aan een haakje een sleutel van de voordeur. De medewerker van Thuiszorg Groningen kan wanneer zij voor de deur staat met behulp van de mobiele telefoon bellen naar een centrale. Door het intoetsen van een code activeert deze centrale het kastje bij de voordeur. Wanneer de medewerker nu op de voordeurbel drukt, valt de sleutel via een soort glijbaan naar het luikje aan de buitenkant van de deur. De medewerker pakt de sleutel en maakt de deur open. Wanneer de medewerker binnen is, piept het apparaat. Zij hangt de sleutel weer op, zodat duidelijk is dat er iemand binnen is.

Goed beheer van sleutels is heel belangrijk in de zorg, omdat het gaat om de veiligheid van de klant en de medewerker. De wens van ouderen, het beleid van de overheid en de vergrijzing maakt dat steeds meer mensen zorg thuis ontvangen. Voor de woningbouwcorporaties is het van belang om huurders te ondersteunen in het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Voor Patrimonium betekent dit een extra service aan hun huurders. Voor de thuiszorg betekent dit, als mensen langer thuis blijven wonen, zij mogelijkerwijs steeds meer sleutels van klanten in beheer krijgen. Het sleutelbeheer bij Thuiszorg Groningen is nu veilig en goed georganiseerd, maar kost de organisatie veel tijd en dus geld. Deze tijd kan door een medewerker beter aan zorg worden besteed. Extra winst is dat de thuiszorgmedewerker ook sneller bij de klant is in geval van een alarm of acute hulpsituatie. Dus is gezocht naar een oplossing die efficiënter en nog veiliger is. En die unieke oplossing voor het sleutelprobleem in de zorg is gevonden en wordt nu getest.


---------------------------------------EINDE PERSBERICHT-----------------

Thuiszorg Groningen is gestart als het Groene Kruis en heeft al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd. Zo zorgen de 4000 deskundige medewerkers ervoor dat ruim 14.000 mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. 24 uur per dag en zeven dagen per week. De Stichting Jeugdgezondheidszorg verzorgt de zorg voor kinderen van nul tot vier jaar. Thuiszorg Groningen heeft sinds tien jaar het kwaliteitscertificaat ISO-HKZ. Thuiszorg Groningen is in mei 2005 gefuseerd met Sensire en Vitras. Samen behoren zij tot de meest vernieuwende zorgorganisaties van Nederland. 14.500 medewerkers zorgen voor ruim 45.000 thuiszorgklanten in Groningen, Gelderland en in het midden van Nederland.

Christelijke Woningstichting Patrimonium zet zich sinds 1914 in voor volkshuisvesting in de gemeente Groningen en heeft circa 6600 woningen, verspreid over de hele stad. Ook verhuren zij bedrijfsruimtes, parkeergarages en autoboxen. Bij de Christelijke Woningstichting Patrimonium werken 38 medewerkers. De organisatie beschikt ook over een eigen onderhoudsdienst.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht