Gemeente Rotterdam

De hoogte van de bijstandsnorm is niet voor alle bijstandsgerechtigden toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van de Sociaal-wetenschappelijke Afdeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) Rotterdam. Vooral bijstandsgerechtigden met kinderen hebben moeite om rond te komen. Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) wil dat voor deze groep aanvullende maatregelen worden genomen.

Uit het SWA-onderzoek De waarde van de norm blijkt dat het huidige sociale minimum inkomen niet toereikend is om in de 'noodzakelijke kosten van het bestaan' te kunnen voorzien voor drie groepen: huishoudens met kinderen op het voortgezet onderwijs, mensen met een bijstandsuitkering bij wie maandelijks een inhouding plaatsvindt en een groot deel van de alleenstaande 65-plussers die een 'kale AOW' ontvangen.
Voor alleenstaande ouders geldt dat zij significant meer geld uitgeven aan schoolkosten, vervoer en huishoudelijke verzorging dan dat zij aan bijstandsuitkering ontvangen. Naarmate er meer kinderen zijn, wordt het bovendien moeilijker om rond te komen. Bijstandsgerechtigden bij wie geld wordt ingehouden, vanwege bijvoorbeeld schuldsanering of een strafkorting, staan aan het begin van de maand al op achterstand. De 65-plussers hebben vaak hogere woonlasten en hogere ziektekosten, die op hun bescheiden budget voor alleenstaanden drukken.

Bijstandsnorm
Omdat de hoogte van de bijstandsnorm een verantwoordelijkheid is van het Rijk zal Bolsius het onderzoeksrapport aanbieden aan staatssecretaris H. van Hoof van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeente wil zelf maatregelen treffen om de problemen aan te pakken:

* de dienst SoZaWe gaat voorstellen ontwikkelen om bijstandsschulden te verminderen.

* Rotterdam zal in Den Haag pleiten voor een 'inkomensafhankelijke kindertoeslag' voor de minima. Dat is een maatregel die door het Rijk genomen moet worden, omdat de gemeente geen categorale inkomenssteun mag verstrekken.

* speciale regelingen die er nu al zijn zouden automatisch moeten worden toegekend. Het komt nu nog te vaak voor dat mensen wel recht hebben op een bepaalde tegemoetkoming, maar van het bestaan van de regeling niet afweten.

* Rotterdam dringt er bij het Rijk op aan om de bijstandsnorm voor alleenstaande ouders te verhogen van 90 naar 100 procent van het minimumloon. "Ik vind het niet logisch dat twee volwassenen recht hebben op 100 procent van het minimumloon en alleenstaande ouders met kinderen boven de twaalf jaar slechts op 90 procent, terwijl ze objectief dezelfde kosten hebben", aldus Bolisius.