Ministerie bzk
http://www.minbzk.nl
Vermindering administratieve lasten: investering van 55,5 miljoen voor elektronische overheid
De centrale en decentrale overheden zijn in het overhedenoverleg overeengekomen samen E 55,5 miljoen te investeren voor de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Minister Pechtold (voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties), Franssen (IPO), Deetman (VNG) en Schaap (UvW) willen met deze gezamenlijke investering in de elektronische overheid de administratieve lasten voor burgers en bedrijven aanzienlijk verminderen.
Door te investeren in de elektronische overheid en de vermindering van vergunningen en regelgeving, moet het voor burgers en bedrijven toegankelijker en makkelijker worden om zaken te doen met de overheid. Dit geldt zowel voor de fysieke, telefonische als de elektronische balies van gemeenten, provincies en waterschappen. Alle partijen verlenen in de ondertekende verklaring prioriteit aan de realisatie van elektronische basisvoorzieningen zoals DigiD, e-formulieren, Burgerservicenummer, de Elektronische Identiteitskaart (E-Nik) en de Gemeentelijke Basis Administratie.
Implementatieteams (I-teams) gaan de complexe en tijdrovende ICT-operaties ondersteunen bij gemeenten, provincies en waterschappen. Investeringen in een digitaal overheidsloket zijn voor veel kleinere organisaties moeilijk te overzien door de benodigde expertise en de kosten die daarmee zijn gemoeid. De I-teams helpen op verzoek van een gemeente, provincie of waterschap met het opstellen van bouwplannen. Deze ondersteuning wordt betaald door het Rijk.
Op den duur wordt het elektronische dienstenaanbod uitgebreid naar persoonsgebonden informatie en transacties via de Persoonlijke Internetpagina (PIP). Eerder maakte minister Pechtold al bekend dat tien tot vijftien overheidsinstanties aan een proef met de PIPs gaan deelnemen. Ook contacten via de balie en de telefoon worden makkelijker door o.a. te werken aan een netwerk van gemeentelijke telefonische klantcontactcenters.
Zeven gemeentesecretarissen (Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Leiden, Rotterdam en Zwolle) hebben aangegeven een voortrekkerspositie in te willen nemen in de uitwerking van deze verklaring en deze positie uit te dragen. Ze verbinden hiermee de bestuurlijke agenda gemeentelijke dienstverlening 2015 (commissie Jorritsma), het Actieprogramma Andere Overheid en de vandaag ondertekende bestuurlijke afspraken, uiteraard binnen de kaders van de eigen collegeakkoorden.
Minister Pechtold geeft met de verklaring samen met de medeoverheden invulling aan de afspraken uit de Catshuissessie van 20 maart 2006. Het kabinet wil het aantal regels voor burgers, bedrijven en organisaties terugbrengen. Hiervoor heeft het kabinet de afgelopen jaren een pakket maatregelen samengesteld waarmee ze de doelstelling van 25% vermindering van administratieve lasten in 2007 wil halen. De VNG heeft in het kader van het terugdringen van de administratieve lasten haar modelverordeningen doorgelicht en zal op korte termijn 30 % van het aantal vergunningen voor burgers en bedrijven kunnen afschaffen.
Noot voor de redactie,
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties