Fietsbelasting herleeft in Rotterdam

Belasting en douane museum

Op woensdag 19 april om 15 uur opent oud minister-president Mr. A.A.M. van Agt de tentoonstelling Loden Last - Fietsbelasting 1924-1941, in het Belasting & Douane Museum te Rotterdam. Van 20 april tot 3 september is de expositie voor het publiek gratis toegankelijk. Foto's, documenten en in scène gezette historische taferelen verbeelden de roerige periode van vlak vóór de Tweede Wereldoorlog waarin de bevolking gebukt ging onder de loden last van de gehate fietsbelasting. Aanleiding voor de tentoonstelling is de het verschijnen van het boekje 'Over de loden last van het koperen fietsplaatje', geschreven door Prof. Dr. Ferdinand H.M. Grapperhaus.

In 1924 werd de Rijwielbelastingwet ingesteld, op voorstel van minister Hendrik Colijn. Op elke fiets moest een koperen plaatje bevestigd worden, dat eerst f 3,- en later f 2,50 per jaar kostte. Vanaf 1936, om diefstal tegen te gaan, mocht het fietsplaatje ook zichtbaar op de kleding gedragen worden. Dit leidde tot de spottende benaming 'Colijnsorde', naar de onpopulaire minister die de fietsbelasting had ingevoerd.

Voor de meeste mensen was de jaarlijkse fietsbelasting van fl. 2,50 erg veel (een dienstmeisje verdiende dat in één week). De allerarmsten en werklozen kregen het koperen fietsplaatje weliswaar gratis, maar helaas voorzien van de opzichtige tekst 'kosteloos' en een groot gat in het midden. Zo werd hun armzalige status voor iedereen zichtbaar. Er werd ook streng gecontroleerd. Geen fietsplaatje? Dan volgde een boete die kon oplopen tot wel vijf gulden. Bij het niet betalen van de boete werd de fiets in beslag genomen en op het belastingkantoor openbaar verkocht. Pas in 1941 kwam een einde aan de meest gehate belasting die Nederland ooit heeft gekend.

Centraal staan de prachtig vormgegeven koperen fietsplaatjes, al jaren zeer gewilde verzamelaarobjecten. Een keuze uit al dan niet uitgevoerde ontwerptekeningen voor fietsplaatjes wordt getoond, evenals originele documenten betreffende de invoering en de handhaving van de fietsbelasting. Dit alles aangevuld met het rijke commentaar dat geleverd werd in publicaties en spotprenten.

Lezingen
Op zondag 23 april om 14:00 uur zal Prof. Dr. F.H.M. Grapperhaus de lezing geven: 'Over de loden last van het koperen fietsplaatje. De Nederlandse rijwielbelasting 1924-1941'. Op zondag 21 mei om 14:00 uur zal drs. Annemarie Opmeer de lezing 'De Vrouw op de fiets' presenteren. Zij zal spreken over de polemiek van rond 1900, aangaande vrouwen op de fiets.

Loden Last-route
Aan de tentoonstelling is een interessante fietsroute verbonden door historisch Rotterdam, langs diverse douane-onderdelen en -activeiten. De fietsroute is gratis af te halen in het Belasting & Douane Museum.

openingstijden: di t/m zo: 11:00 tot 17:00
gesloten: maandag & Koninginnedag
toegang: gratis
adres: Parklaan 14-16, Rotterdam

Bereikbaar met tram 5 (halte Westplein) of de metro (station Leuvehaven).