Gemeente Amsterdam



Benefietconcert Amnesty

Muzikanten en Amnesty in actie tegen de illegale wapenhandel

12 april 2006
-
Persbericht

De studentengroep van Amsnesty International houdt op 19 april een benefietconcert in de Melkweg Amsterdam. Vijf bands, waaronder Praful en ZUCO 103, zullen met hun optreden aandacht vragen voor de Control Arms Campagne van Amnesty.

Met deze campagne wil Amnesty de wereldleiders oproepen een internationaal wapenhandelsverdrag aan te nemen. Bezoekers kunnen de strijd tegen de illegale wapenhandel steunen door op de foto te gaan.

Programma

De avond wordt geopend door rapper El Stylo, die enkele speciaal geschreven nummers ten gehore brengt. Vervolgens treedt de Russische zangeres Marynka op met pianosongs in diverse talen. De reggae formatie Shain Band zal tijdens hun optreden aandacht vragen voor de gevolgen van ongecontroleerde wapenhandel in hun land van herkomst, Sierra Leone. Tenslotte zullen de populaire cross-over bands Praful en ZUCO 103 hun combinatie van latin, jazz en electro ten gehore brengen.

Saxofonist en fluitist Praful geniet met zijn eigenzinnige mix van jazz grooves, dance beats, braziliaanse en indiaase invloeden internationale Right Moves 2006 erkenning. Zijn album haalde zelfs de Amerikaanse Billboard Jazz Top 10 en College Radio Top 10. Hij treedt op in binnen en buitenland. Praful heeft voor deze gelegenheid een speciaal clubje muzikanten uitgenodigd. Verwacht een opzwepend dansbaar, soms ingetogen mooi maar vooral verfrissende show.

Bandlid en DJ Bart Thimbles zal tussen de bands door met funky world grooves de Melkweg in beweging houden.

Gastspreker

Naast optredens van diverse muzikanten zal gastspreker en mensenrechtenactivist Richelieu Allison vertellen over de gevolgen van de illegale wapenhandel voor kindsoldaten in Afrika. Allison is van Liberiaanse afkomst en oprichter van het West African Youth Network. Als regionaal directeur van zijn jongerennetwerk moedigt hij Afrikaanse jongeren aan mee te helpen met projecten die een directe link hebben met vrede en veiligheid, mensenrechten, Aids preventie en conflicthantering.

Voor zijn werk bij WAYN was Richelieu zakelijk leider bij organisatie Voice of the Future, de Liberiaanse Child Advocacy Group, waarbij hij de leiding kreeg over de ontwapeningscampagne in Liberia. Richelieu participeert in vele internationale symposia vanwege zijn enorme juridische kennis op het gebied van mensenrechten.

Illegale wapenhandel

In zeer veel landen is de internationale wapenhandel de voornaamste bron van wapenbezit. Ondanks het enorme leed dat wapens aanrichten bestaat er nog geen bindende internationale wetgeving die de export van wapens reguleert. Zodoende vallen wapens nog altijd in verkeerde handen.

Million Faces

Sinds 2003 pleiten Novib/Oxfam, Amnesty en IANSA (International Action Network on Small Arms) voor een internationaal en juridisch bindend wapenhandelsverdrag: het Arms Trade Treaty. In Nederland doen ook Unicef en Pax Christi mee. Het verdrag reguleert legale wapenhandel en maakt illegale wapenhandel onmogelijk.

Omdat de wapenhandel een miljardenbusiness is, hebben weinig staten zin om deze handel aan banden te leggen. Publieke steun is dan ook onmisbaar voor de realisatie van het verdrag. Daarom is deze massale en bijzondere publieksactie opgezet: het Million Faces project. Het is de grootste internationale virtuele petitie ooit.

Jongen achter kapotgeschoten muur. Foto: Amnesty International

Door middel van de foto's en zelfportretten op www.controlarms.org zullen uiteindelijk één miljoen burgers de wereldleiders oproepen in 2006 een internationaal Wapenhandelsverdrag aan te nemen. De Million Faces worden in juni 2006 aan de Verenigde Naties aangeboden waar dit verdrag dan besproken moet worden. De basis is al gelegd: er zijn wereldwijd al ruim 730.000 mensen die zich hebben uitgesproken, waaronder acteurs, sporthelden en politici, door hun gezicht op de website te zetten.

Schiet en teken de Million Faces-petitie van Control Arms!

Een foto kun je ook uploaden op www.controlarms.nl of door foto en achternaam te mms-en naar 06-42386060.

Informatie

Right Moves 06: www.rightmoves06.nl
Line up: ZUCO 103, Praful, Shain Band, Marynka, El Stylo Woensdag 19 april 2006
Zaal open 19:30 uur, aanvang 20:00 uur
Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam
Telefoon 020 531 8181, www.melkweg.nl
Toegang EUR 15. De opbrengst komt ten goede aan het werk van Amnesty.