Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-191       |
|                                            |Arnhem|18 april 2006  |
|                                            |,     |               |
GELDERS ENERGIEBELEID IN 2006; REALISEREN VAN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING

Jaarlijks wordt door het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, bekeken hoe de beschikbare middelen voor energiebeleid zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet om de gewenste doelen te halen. Doelen voor duurzame energieproductie en energiebesparing werden in 2004 door Provinciale Staten in de Energienota 2004-2007 vastgelegd. Het gaat om het Gelders aandeel in de opgave die Nederland en de Europese Unie zich hebben gesteld om de energievoorziening minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen (overwegend afkomstig uit andere werelddelen), CO2-uitstoot terug te dringen en op de langere termijn energie ook betaalbaar te houden. Energie uit biomassa (bio-energie), windenergie, koude/warmte-opslag in de bodem, duurzame energievoorziening van woningbouwlocaties, bedrijventerreinen en glastuinbouwclusters, energiezuinig vervoer en het eigen energieverbruik van de provincie (gebouwen, wegen) zijn aandachtspunten in het uitvoeringsprogramma energiebeleid 2006 dat vandaag, 18 april, is vastgesteld.

Van het totaal beschikbare budget van ruim 1,3 miljoen wordt E 385.000,- ingezet voor subsidies voor haalbaarheidsstudies, energieconsulenten die doelgroepen ondersteunen bij de realisatie van energiebesparing en duurzame energieproductie, en voor onderzoeken die de provincie zelf uitvoert. E 120.000,- daarvan is bestemd voor de ondersteuning van initiatieven voor energieproductie uit biomassa en E 100.000,- voor haalbaarheidsstudies op bedrijventerreinen en de energievoorziening van glastuinbouwclusters. In september besluiten Gedeputeerde Staten of binnen het budget energiebeleid meer geld voor subsidies moet worden vrijgemaakt.

Door de stijgende energieprijzen worden alternatieve mogelijkheden voor verwarming en eventueel koeling van woningen en bedrijven steeds interessanter. Restwarmte en seizoensopslag van koude en warmte in de bodem zijn bijvoorbeeld bronnen die op meer locaties concurrerend worden met aardgas. De provinciale Energieconsulenten ondersteunen onder andere gemeenten om plannen voor de toepassing van alternatieve bronnen op nieuwe bouwlocaties te ontwikkelen. De provincie gaat zelf in de loop van het jaar seizoensopslag van koude in de bodem toepassen voor de koeling van de eigen gebouwen.

Nieuwe windparken en energiecentrales die gebruikmaken van biomassa blijven belangrijk om de elektriciteitsproductie duurzamer te maken. De provincie trekt in toenemende mate op met de regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten om de juiste randvoorwaarden voor initiatieven te scheppen. De provincie gaat een ronde maken langs gemeenten die nog locaties voor windparken moeten goedkeuren. Ook de locatiekeuze voor biomassacentrales vraagt aandacht; het gaat in Gelderland vooral om installaties voor vergisting van mest en energiemais en voor houtverbranding.

Het uitvoeringsprogramma energiebeleid 2006 is te vinden op de provinciale website www.gelderland.nl onder Beleid > Economie. In de bijlagen van het uitvoeringsprogramma is het monitoringsverslag van 2005 opgenomen.