Socialistische Partij

De Wit vraagt maximale inspanning voor NedCar-werknemers

18-04-2006 * De regering wil `haar netwerk beschikbaar stellen' voor het zoeken naar een nieuwe partner voor de noodlijdende autofabriek NedCar. Dat zei minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer in antwoord op vragen van Jan de Wit. De SP-woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleit voor een actievere rol voor de regering voor behoud van de werkgelegenheid in het Limburgse Born.

Jan de Wit vorige week bij de demonstratie van NedCar-werknemers Jan de Wit vorige week bij de demonstratie van NedCar-werknemers

Er dreigen bij NedCar mogelijk duizend banen te verdwijnen. Daimler Chrysler stopt met de productie van de vierpersoons Smart. Alleen de Mitsubishi Colt wordt dan nog in de Limburgse fabriek gemaakt. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn volgens de Ondernemingsraad erg slecht als er geen vervangende order komt, omdat de fabriek dan eigenlijk niet rendabel kan draaien.

Maandag spraken premier Jan Peter Balkenende (CDA) en staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) met de top van Misubishi. Zij riepen topman Osamu Masuko op 'zo snel mogelijk' met concrete toekomstplannen voor NedCar te komen, maar gaven niet helder aan ewat zij zelf willen doen om de werkgelegenheid te behouden. Masuko stelde dat ontslagen 'onvermijdelijk' zijn.

Jan de Wit zou graag zien dat de regering zich actief gaat inzetten om nieuwe orders binnen te halen bij andere automerken. Minister Brinkhorst gaf aan dat het kabinet haar netwerk beschikbaar wil zetten, maar niet op de stoel van de ondernemer wil gaan zitten. Hoe de regering zich verder gaat inspannen wilde de bewindsman niet uit de doeken doen.

De Wit heeft sterk de indruk dat de regering niet het maximale doet om een rampzalig ontslaggolf te voorkomen. "Het ontslag van duizend werknemers treft niet alleen duizend huishoudens, maar zal ook een klap zijn voor veel toeleverende bedrijven, voor de regionale middenstand, de huizenmarkt, de gemeentelijke sociale diensten, het verenigingsleven: er wordt echt een regio ontwricht. En het is sinds de sluiting van de mijnen al een erg kwetsbare streek, dus we mogen echt een maximale inspanning verwachten van het kabinet. Ik zal daar dan ook op blijven aandringen."