Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 18 april 2006

2006/7896 Ondertekening overeenkomst met "der Sjtiel". Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met de samenwerking met 'der Sjtiel' en heeft de overeenkomst ondertekend. Der Sjtiel te Landgraaf bestaat al jaren als organisatie die deskundig is op het gebied van gestructureerde dagopvang en arbeidsrehabilitatie van personen met een (ernstige) psychische of psychosociale problematiek. De gemeenten in de regio Parkstad Limburg sluiten al sinds jaren (jaarlijks) een contract af met der Sjtiel over het aantal in te kopen dagdelen. Deze dagdelen hebben dan betrekking op het traject Beschut Werk en het traject Arbeidsrehabilitatie. Het grootste aantal klanten zat, gelet op hun problematiek, in het verleden in het onderdeel Beschut Werk. Met name als gevolg van de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari 2004, die het accent uitdrukkelijk legt op trajecten die gericht zijn op werk, heeft er een belangrijke accentverschuiving plaatsgevonden. Gemeenten melden alleen (werkgelegenheid en sociale zaken) nog maar klanten aan bij der Sjtiel die in aanmerking komen voor arbeidsrehabilitatie. Ook door der Sjtiel gepleegde inspanningen komt een groot gedeelte van de deelnemers in Beschut Werk in aanmerking voor een AWBZ-indicatie. En op grond van die indicatie zijn de middelen veilig gesteld.

2006/7643 Evaluatie Buurtbezoek College 2003-2006. Het college heeft kennis genomen van de evaluatie buurtbezoek College 2003-2006. Het college is sinds 2003 op bezoek geweest in alle buurten. Deze 18 bezoeken (er is een combinatie gemaakt bij Bekkerveld-Aarveld en Douve Weien-Caumerveld) waren een uitstekend en zeer laagdrempelig middel om contacten te leggen met de bevolking. Alle bezochte instellingen, verenigingen en bewoners hebben aangegeven dat zij verheugd waren met de aandacht die zij kregen van het college en de ambtenaren.

Tijdens de middagbijeenkomsten zijn meestal in kleine groepen bezoeken gebracht aan instellingen, verenigingen of individuele bewoners in de buurt. Op deze wijze is een breed beeld geschetst van datgene dat in een buurt leeft. Het bezoek bestond uit een van de wethouders of de burgemeester, een buurtcontactambtenaar, iemand van de buurtorganisatie en de wijkagent of de bewonersondersteuner. Voor het avondprogramma is meestal gekozen voor een programma waarbij enerzijds verenigingen of organisaties zich konden presenteren door een optreden of stand en anderzijds voor bewoners de mogelijkheid aanwezig was om aan collegeleden vragen te stellen of problemen voor te leggen. In z'n algemeenheid kunnen we stellen dat de avonden goed bezocht zijn.

Ook voor een nieuw college is het van belang dat zij in contact staan met de bewoners en gebruikers van de stad en dat zij een zo compleet mogelijk beeld hebben van de buurten. Een vervolg op de buurtbezoeken ligt dan ook voor de hand. In het coalitieprogramma is dit dan ook meegenomen

2006/5577 BDU 2006
Het college heeft ingestemd met 3 BDU projecten voor 2006. De gemeente Heerlen gaat de BDU subsidie inzetten voor de volgende projecten: a) fietsvoorzieningen Palemigerboord
Hierbij wordt o.a. het fietspad aan de oostzijde van de Palemigerboord verbreed zodat hier fietsverkeer in twee richtingen mogelijk is. Vooral de scholieren van de aan de Heldevierlaan gelegen scholen, die uit het noorden komen, kunnen dan makkelijker en veiliger hun school bereiken. b) fietsvoorzieningen Peter Schunckstraat / Palestinastraat. De bestaande fietsstroken worden opgewaardeerd door deze te voorzien van een rode toplaag. Bovendien worden er beperkt aanpassingen gedaan ter plaatse van de middengeleiders. c) oplossen knelpunt Terhoevenderweg / Wijngaardsweg. Om hier de doorstroming en de verkeersveiligheid te vergroten, zal hier een rotonde worden aangelegd. Ook in 2006 heeft de gemeente Heerlen subsidie aangevraagd voor infrastructurele projecten in het kader van BDU regeling (zijnde de Brede DoelUitkering). Deze subsidie aanvraag is (via Parkstad Limburg) bij de provincie ingediend. De BDU dekt max. 50 % van de kosten af. Daarom dient de gemeente Heerlen ook eigen middelen te reserveren.


---- --